Japanska valuta jen u opasnosti je da padne na nivoe koji su poslednji put zabeleženi 1986. godine, s vrednošću od čak 170 po dolaru, što je oko 10 jena više u odnosu na trenutni kurs, navode danas japanske finansijske institucije.

Autor : Bilten.rs , Izvor : Tanjug

Beogradska berza
Foto: Shutterstock

Finansijska kompanija Sumitomo Mitsui DS Asset Management i banka Mizuho trenutno vide nekoliko mogućnosti za oporavak jena, koja je pala za skoro 12 odsto ove godine, računajući i to da japanska država potencijalno otkupi određenu količinu jena na tržištu, preneo je Blumberg.

Jen je danas bio delimično jači, jer je došao na 159,46 u odnosu na dolar ujutru u Njujorku i kreće se rasponu od 160,17, što je zabeleženo 29. aprila baš u vreme kada se sumnja da je japanska država napravila prvu od dve nedavne intervencije, a druga je, kako se pretpostavlja, bila 1. maja.

Mali današnji predah ne menja širu sliku, jer postoje široke mogućnosti za slabljenje jena, rekla je valutni strateg u Commonvealth Bank of Australia Kerol Kong.

“Postoji potencijal da kurs jena prema dolaru relativno brzo dostigne 170, jer kratkotrajnE intervencije jednostavno ne funkcionišu”, naveo je Nik Tvidejl iz finansijske kompanije ATFKS Global Markets, koji je trgovao japanskom valutom četvrt veka.

Najviši japanski zvaničnik za valutu Masato Kanda danas je poručio da su japanske vlasti spremne da intervenišu 24 sata dnevno ako bude potrebno, ali njegove reči nisu imale veliki uticaj, navodi Blumberg.

Medij navodi da je suština problema veliki jaz između Japana i SAD kada je reč o kamatnim stopama, koje Federalne rezerve tek treba da snize sa gornje granice od 5,5 odsto, a isti problem odnosi se i na Evropu, jer jen ide ka rekordno niskom nivou u odnosu na evro.


bilten logo

Kako biste nas lakše pratili i bili u toku preuzmite našu aplikaciju za Android ili Iphone.


POSLEDNJE VESTI: