Podeli vest

Ambasador Rusije u Srbiji Aleksandar Bocan-Harčenko rekao je danas da se izmeštanje spomenika palim srpskim borcima u Prištini u potpunosti uklapa u politiku Zapada, usmerenu na menjanje istorijske pravde.

Autor : Bilten.rs , Izvor : Tanjug

BOCAN HARCENKO
FOTO TANJUG/ STRAHINJA ACIMOVIC/ARHIVA

Ruski ambasador dodao je da celu situaciju pogoršava i reakcija francuskih i nemačkih diplomata, koji umesto izvinjenja i vraćanja spomenika na prvobitno mesto, insistiraju na tome da su u pravu.

“Prezir Berlina i Pariza prema sećanju na vojnu slavu srpske vojske, velike žrtve koju su srpski vojnici prineli na oltar pobede zemalja Antante tokom Prvog svetskog rata, nedvosmisleno potvrđuje večitu srbofobnu nastrojenost Zapada”, saopštio je ambasador na Telegramu.

Ambasador je podsetio da je samo za četiri godine Prvog svetskog rata srpski narod izgubio više od 1,2 miliona ljudi, što je tada bila trećina stanovništva.

Stoga je on ovaj čin ocenio kao “sramnu akciju, koja se u potpunosti uklapa u politiku Zapada, usmerenu na menjanje istorijske pravde i široko rasprostranjen rat protiv spomenika, koji se odavno vodi i protiv Rusije”.

“Poražava cinična, nemoralna i protivzakonita odluka takozvanih ambasadora Francuske i Nemačke u srpskoj pokrajini Кosovo i Metohija da sa prištinskog groblja samovoljno prenesu spomenik srpskim vojnicima, koji su pali tokom Balkanskih ratova i Prvog svetskog rata, i zamene ga spomen obeležjem posvećenom francuskim vojnicima poginulim na Кosovu”, naveo je Bocan-Harčenko.

On je dodao da situaciju pogoršava i to što diplomate umesto zvaničnog izvinjenja i vraćanja spomenika na prvobitno mesto nastavljaju da arogantno insistiraju na tome da su “u pravu”.

U saopštenju ambasadora navodi se i da ruska ambasada u Srbiji izražava solidarnost sa rukovodstvom Srbije i Srpskom pravoslavnom crkvom, koji ulažu napore da se memorijal u Prištini što pre vrati u izvorno stanje.


bilten logo

Kako biste nas lakše pratili i bili u toku preuzmite našu aplikaciju za Android ili Iphone.


POSLEDNJE VESTI:

orlić

VLADA: Orlić zvanično direktor BIA-e

Vlada Srbije donela je danas na sednici rešenje o postavljenju Vladimira Orlića za direktora Bezbednosno-informativne agencije. Saglasnost da Orlić bude…