Podeli vest

Cene hrane u najbogatijim zemljama sveta rasle su u februaru po najsporijoj stopi od perioda pre početka sukoba u Ukrajinu, saopštila je danas Organizacija za ekonomsku saradnju i razvoj (OECD).

Autor : Bilten.rs , Izvor : Tanjug

Foto:Pixabay

OECD navodi da je rast cena hrane usporen već 15 meseci zaredom u 38 zemalja članica te organaizacije, a u februaru se spustila na 5,3 odsto sa januarskih 6,3 odsto, preneo je Gardijan.

Ukupna mera inflacije, indeks potrošačkih cena, bio je stabilan sa 5,7 odsto, uprkos padu u tri četvrtine zemalja članica, saopštio je OECD.

U saopštenju se navodi da je najveći mesečni pad zabeležen u Poljskoj i Švedskoj, dok je inflacija bila ispod dva odsto u sedam zemalja OECD-a, a u Kostariki je ostala negativna.

OECD navodi da je Turska bila u grupi zemalja koje su pretrpele brzi rast inflacije hrane, što je uglavnom povezano s padom tamošnje lire i dovelo do povećanja cena robe iz uvoza.

Pad vrednosti turske valute značio je i nagli rast cena energije u toj zemlji, a taj problem pogodio i najnoviju članicu OECD-a – Kolumbiju.

Organizacija za ekonomsku saradnju i razvoj ima 38 članica, među kojima su i SAD, Velika Britanija, većina velikih evropskih zemalja, kao i Meksiko, Čile i Izrael.

U Velikoj Britaniji, cene hrane i bezalkoholnih pića bile su nešto ispod proseka OECD-a i porasle su za pet odsto tokom godine do februara, navodi ekonomska organizacija.


bilten logo

Kako biste nas lakše pratili i bili u toku preuzmite našu aplikaciju za Android ili Iphone.


POSLEDNJE VESTI: