Ove boje kupaćih kostima mogu spasiti živote dece

Autor : Bilten.rs , Izvor : Bilten.rs

Foto:Pexels

Leto je pred vratima i mnoge porodice pripremaju se za odlazak na more, bazene ili jezera. Stručnjaci za bezbednost na vodi sada imaju važan savet kako ovo leto učiniti bezbednijim. Radi se o boji kupaćih kostima vaše dece.

Nova studija Alive Solutions Inc. , kompanije specijalizovane za bezbednost na vodi, pokazuje da boja kupaćih kostima može spasiti živote.

Boja igra ključnu ulogu u tome da deca budu vidljivija u vodi i samim tim smanjuje rizik od utapanja.

Vidljivost kupaćih kostima u vodi

Istraživanje je testiralo različite boje kupaćih kostima u bazenima i prirodnim vodeama kao što su jezera.

Rezultati su jasni: najvidljivije su svetle boje i boje visokog kontrasta. Fluoroscentne su najvidljivije poput fluoroscentno roze, žuta, zelena i narandžasta.

Natali Livingston, suosnivač Alive Solutions, kaže za CNN: „Gledanje kroz vodu nije kao gledanje kroz vazduh. Čak i najmanji pokreti površine, odsjaj ili kretanje u vodi mogu izazvati izobličenje predmeta i ljudi. I dodaje: „Vidljivost u vodi može se povećati ili smanjiti u zavisnosti od boje kupaćeg kostima ili odeće”.

Fluoroscentne boje su dobre, bela i plava nisu

Studija je testirala kupaće kostime u različitim vodenim okruženjima. U bazenu i jezeru kupaći kostimi su fotografisani pod vodom i dok se voda kreće. Svetle boje su bile znatno vidljivije od bledih ili tamnih boja koje se mogu pomešati sa lišćem, prljavštinom ili senkama.

„Najbolje boje su fluoroscentne boje, dok su bela i svetlo plava najgore jer postaju skoro nevidljive“, navode istraživači.

Ovo se odnosi i na bazene i na jezera, gde je vidljivost dodatno ograničena zamućenom vodom.


bilten logo

Kako biste nas lakše pratili i bili u toku preuzmite našu aplikaciju za Android ili Iphone.


POSLEDNJE VESTI: