Podeli vest

Borelj je izjavio da je saradnja EU i SAD veoma dobra u rešavanju problema između Beograda i Prištine.

Autor : Bilten.rs , Izvor : Tanjug

borelj
Foto: Shutterstock

Šef diplomatije EU Žozep Borelj danas je na plenarnoj sesiji Evropskog parlamenta izjavio da je saradnja EU i SAD veoma dobra u rešavanju problema između Beograda i Prištine.

”Radimo veoma dobro sa SAD u dijalogu između Kosova i Srbije. Moram da kažem da je rad veoma efikasan”, rekao je Borelj, odgovarajući na pitanja poslanika o transatlantskim odnosima.

Evropski poslanik iz Hrvatske Tonino Picula je pitao Borelja da li EU razmišlja da bude medijator u političkoj krizi kroz koju već tri godine prolazi Crna Gora i da odigra ulogu medijatora sličnu onoj koju je imala u vreme političke krize u Severnoj Makedoniju.

”Naše opredeljenje u Crnoj Gori je da se podrže demokratske strukture u zemlji da bi one bolje funkcionirale i da bi Crna Gora mogla da napravi više na evropskom putu, da bi bila angažovanija na tom putu i da bi mogla da primeni reforme”, rekao je Borelj.

On je dodao da se podrazumeva da neki politički problemi u Crnoj Gori treba da se reše preko institucija u toj zemlji. Istako je da EU pkušava da pomogne i podrži gde god je to moguće u Crnoj Gori, ali da je to sve što EU, kako je naveo, ”može da uradi i što treba da uradi”.

”Radimo veoma dobro sa SAD u dijalogu između Kosova i Srbije. Moram da kažem da je rad veoma efikasan. Mi smo radili i u kontekstu Makedonije. Zašto da ne i sa Crnom Gorom? Ali zasad radimo u koordinaciji i između drugih stvari, bavimo se i dezinformacijama, ali nismo ušli u zajedničku medijaciju. Bar ne za sada. Hteo bih da iskoristim ovu mogućnost da istaknem koliko je važna naša saradnja u pokušaju da se reši problem između Srbije i Kosova“, odgovorio je Borelj.

Visoki predstavnik nije odgovorio na pitanja poslanika iz Slovenije Matijaža Nemeca o Bosni i Hercegovini, istučući da je današnja debata u EP posvećena odnosima sa SAD.


bilten logo

Kako biste nas lakše pratili i bili u toku preuzmite našu aplikaciju za Android ili Iphone.


POSLEDNJE VESTI:

preminuo

PREMINUO MUZIČAR TONI MONTANO

Velibor Miljković, poznatiji kao Toni Montano, preminuo je danas u 62. godini u Beogradu, potvrđeno je Tanjuga iz okruženja poznatog…