Šef diplomatije EU, Žosep Borelj i i specijalni predstavnik Evropske unije za dijalog Miroslav Lajčak pozdravili su odluku od odlaganju primenu mera ” reciprociteta”

Autor : Bilten.rs , Izvor : Tanjug

borelj
Foto: Shutterstock

Šef diplomatije EU, Žosep Borelj, pozdravio je odluku vlasti u Prištini da odloži primenu mera tzv” reciprociteta” i pozvao Beograd i Prištinu da sva otvorena pitanja rešavaju kroz dijalog kome posreduje EU.

“Očekujem i da se sve barikade hitno uklone. Sva otvorena pitanja treba rešavati kroz dijalog kome posreduje EU i treba se fokusirati na sveobuhvatnu normalizaciju odnosa između Srbije i Kosova”, poručio je Borelj na Tviteru.

Šef EU diplomatije, ujedno i glavni posrednik u dijalogu Beograda i Prištine, ponovio je da je normalizacija odnosa ključna za napredak obe strane na putu EU integracija.

Odluku Prištine pozdravio je i specijalni predstavnik Evropske unije za dijalog Miroslav Lajčak.

“Pozdravljamo odluku Kosova da prihvati predlog Žozepa Borela, za odlaganje za mesec dana. EU očekuje da se sve blokade na putevima odmah uklone. Borel je pozvao Kosovo i Srbiju da se uključe u dijalog o napretku. Zahvalan sam i Ambasadi SAD u Prištini za snažnu podršku”, napisao je Lajčak na Tviteru.

Nakon zahteva ambasadora SAD u Prištini, vlada privremenih prištinskih institucija odlučila je da za 30 dana odloži primenu odluke o ličnim dokumentima i preregestricaiji vozila, koja je trebalo da stupi na snagu u ponoć.

Kako je saopšteno iz prištinske vlade, ove mere će biti odložene do 1. septembra, ukoliko danas budu uklonjene barikade postavljene na administrativnim prelazima.


bilten logo

Kako biste nas lakše pratili i bili u toku preuzmite našu aplikaciju za Android ili Iphone.


POSLEDNJE VESTI: