Evropska unija podržava samo jedan mirovni plan za Ukrajinu – „formulu mira“ predsednika Volodimira Zelenskog, izjavio je visoki predstavnik EU za spoljnu politiku i bezbednost Žozep Borelj po dolasku na samit NATO-a u Vašingtonu.

Autor : Bilten.rs , Izvor : Tanjug

ŽOZEP BORELJ
Foto:Tanjug/AP Photo/Julia Nikhinson/file

“Ako prestanemo da podržavamo Ukrajinu, rat će se sigurno završiti. Ali kako? Sa kapitulacijom Ukrajine. Sa marionetskom vladom u Kijevu, agresor je slomio ukrajinski narod. Da li je ovo način na koji želimo da završimo rat?”, rekao je Borelj, komentarišući tvrdnje da podrška Ukrajini samo produžava rat.

Visoki diplomata EU je naglasio da je neophodna kontinuirana podrška Ukrajini da bi se sprečio takav ishod.

“Ako ne želimo da se rat završi na ovaj način, ako ne želimo da Ukrajina bude primorana da se preda, jer ne može da nastavi borbu, moramo da nastavimo da podržavamo Ukrajinu”, rekao je Borelj.

Naglasio je da ovu poziciju podržava cela Evropska unija, prenosi Evropska pravda.

“A za celu EU ne postoji drugi plan osim plana Zelenskog. Ovo je jedini mirovni plan za nas”, istakao je Borelj.

Zelenski je na samitu u Vašingtonu izrazio želju da održi drugi samit mira kasnije ove godine, nakon prvog inauguracionog mirovnog samita održanog u Švajcarskoj 15-16. juna. On je rekao da se nada podršci SAD po ovom pitanju.

Ukrajinski ministar spoljnih poslova Dmitro Kuleba izjavio je da Kijev ima za cilj da bude domaćin drugog samita mira u jednoj od zemalja takozvanog Globalnog juga.


bilten logo

Kako biste nas lakše pratili i bili u toku preuzmite našu aplikaciju za Android ili Iphone.


www.VRACARRESORT.com

POSLEDNJE VESTI:

POGLEDAJTE JOŠ