Podeli vest

Šef evropske diplomatije Evropske unije Žozep Borelj izjavio je večeras da je EU bila jasna tokom razgovora sa srpskim predsednikom Aleksandrom Vučićem i premijerom privremenih prištinskih institucija Aljbinom Kurtijem, da do deeskalacije mora doći odmah i bezuslovno.

Autor : Bilten.rs , Izvor : Tanjug

borelj
Foto: Shutterstock

“Skoro četiri nedelje gledamo kako se, prema mom mišljenju, situacija na severu nepotrebno pogoršavala. Vojnici Kfor, novinari, građani, povređeni su i čujemo na svaki dan da ima incidenata. Ovo se ne može nastaviti, neprihvatljivo je. Zato sam pozvao Vučića i Kurtija da dođu u Brisel danas na sastanak kriznog menadžmenta”, rekao je Borelj na konferenciji za novinare.

On je rekao da su Lajčak i on razgovarali sa obojicom lidera i zahvalio im što su došli u Brisel, u pokušaju da se nađe rešenje za deeskalaciju.

“Treba da se vrate procesu, normalizaciji procesa. EU je bila jasna, potrebni su odlučni koraci, tako isto i SAD smatraju. Nažalost, svedočili smo samo suprotnom. Lajčak i ja smo proveli četiri časa sa Kurtijem i Vučićem. Bili su to odvojeni sastanci sa liderima, da probamo da nađemo put napred”, napomenuo je visoki predstavnik.

On je ponovio da prištinske vlasti moraju odmah da prekinu sa policijskim akcijama u blizini opština na severu, a gradonačelnici da obavljaju dužnosti van opštinskih zgrada, dok Srbija mora da obezbedi da demonstranti odstupe.

Kada je reč o novim izborima na severu KiM, Borelj smatra da je potrebno da se dogode što pre, kako je rekao, “sa punim učešćem” svih građana.

“Kada situacija na terenu postane normalna, da se vratimo dijalogu. Pre svega nekoliko meseca postigli smo dogovor o normalizaciji, delovalo je da smo na dobrom putu ka normalizaciji. Potrebno je da se vratimo implementaciji sporazuma, a to znači i formiranje Zajednice srpskih opština”, istakao je Borelj. On je rekao da je EU jasna – nasilnici ne mogu proći nekažnjeno.

“Ali, to moramo ostaviti pravosudnim organima, koji zadatak moraju obaviti profesionalno. Današnji sastanak, pre svega, bio je kako smiriti situaciju na terenu, kako organizovati nove izbore, kako se vratiti dijalogu, putu ka normalizaciji. Posle četvoročasovnog sastanka, oba lidera su shvatila težinu situacije, ali imaju različite pristupe, interpretacije, samim tim i rešenja”, rekao je Borelj.

On je istakao da je postavio konkretne predloge EU i dodao da su se svi saglasili da su potrebni novi izbori na severu.

“Takođe, govorili smo o hapšenjima građana. Proizvoljna hapšenja su neprihvatljiva, naša misija Euleks će nadgledati ovaj proces. Tražio sam procenu nekih ljudi koji su zatvoreni, da se to temeljno istraži. Vučiću sam rekao da trojica kosovskih policajca moraju da budu puštena odmah, bezuslovno. Obe strane moraju da ispune svoje zadatke”, naveo je Borelj.

On je rekao da će Lajčak i on biti u bliskom kontaktu sa obe strane narednih dana, a da će se u ponedeljak obratiti ministrima spoljnih poslova EU kakva je trenutna situacija i kuda ide.


bilten logo

Kako biste nas lakše pratili i bili u toku preuzmite našu aplikaciju za Android ili Iphone.


POSLEDNJE VESTI: