Podeli vest

Šef diplomatije EU Žozep Borelj pozvao je članice Ujedinjenih nacija da glasaju za nacrt rezolucije UN prema kojoj se zahteva od Rusije da povuče svoje trupe i poziva na prekid neprijateljstva.

Autor : Bilten.rs , Izvor : Tanjug

borelj
Foto: Shutterstock

Borelj je u Njujorku na zajedničkoj konferenciji sa novinare sa šefom ukrajinske diplomatije Dmitrom Kulebom, pre specijalne sednice Generalne skupštine UN o Ukrajini, izjavio da je u toku prošle godine bilo mnogo stradanja ukrajinskog naroda, hiljade ubijenih ljudi, i uništene civilne infrastrukture, saopštila je Evropska služba za spoljne poslove (EEAS).

”Nadam se da će UN podržati ovu rezoluciju kojom je Ukrajina zatražila od EU da predvodi na transparentan i inkluzivan način kako bi se ujedinili svi koji podržavaju principe UN. Jer, ovde se ne radi samo o Ukrajini, već o svetu u kojem želimo da živimo. Reč je o pravu naroda da živi slobodno i mirno u nezavisnoj, suverenoj zemlji čije granice priznaje međunarodna zajednica”, rekao je Borelj.

On je dodao da se rezolucijom poručuje ”ne” osvajaču. ”Kaže mu se da ne može da koristi zakon sile da bi nametnuo svoju volju.

O tome je reč u rezoluciji: poziv međunarodnoj zajednici koji treba da ođekne u Kremlju kako bi shvatili da oni gube ovaj rat vojno, moralno i politički.

Zaustaviti to i tražiti mir, pravedan i održiv mir, zasnovan na principima Ujedinjenih nacija. Ništa više i ništa manje od toga”, zaključio je Borelj.


bilten logo

Kako biste nas lakše pratili i bili u toku preuzmite našu aplikaciju za Android ili Iphone.


POSLEDNJE VESTI: