Žozep Borelj saopštio je da su se Aleksandar Vučić i Aljbin Kurti složili da dalji razgovori o tekstu predloga EU za normalizaciju odnosa Beograda i Prištine nisu potrebni i da će tekst uskoro biti objavljen na sajtu EU.

Autor : Bilten.rs , Izvor : Tanjug

borelj
Foto: Tanjug/AP Photo/Virginia Mayo

Evropski komesar za spoljnu politiku Žozep Borelj saopštio je da su se predsednik Srbije Aleksandar Vučić i premijer privremenih prištinskih institucija Aljbin Kurti složili na trilateralnom sastanku u Briselu da dalji razgovori o tekstu predloga EU za normalizaciju odnosa Beograda i Prištine nisu potrebni i da će tekst uskoro biti objavljen na sajtu EU.

Borelj je nakon sastanka na kome je pored njih učestvovao i specijalni izaslanik EU za normalizaciju odnosa Beograda i Prištine Miroslav Lajčak, rekao da su razgovori bili intenzivni i da su i Vučić i Kurti pokazali odgovornost.

On je naveo da su na stvaranju dokumenta učestvovali najviši predstavnici svih 27 zemalja članica Evropske unije, kao i članovi Evropskog saveta.

”Ovaj plan prvi put smo predstavili prošlog septembra, od kada vodimo intezivne diplomatske pregovore. Specijalni predstavnik EU Miroslav Lajčak putovao je u tom periodu deset puta do Prištine i osam puta do Beograda, a ovo je prvi put da su lideri Srbije i Kosova uživo razgovarali o predlogu”, rekao je Borelj.

On je ocenio da su i Vučić i Kurti pokazali odgovornost i da su se saglasali da primene plan EU o normalizaciji odnosa Beograda i Prištine.

”Sada kada su se oko toga složili, tekst plana biće dostupan javnosti vrlo uskoro. Ovaj plan je iznad svega važan za ljude koji žive u Srbiji i na Kosovu, za njihove građane. Prema planu, građani će moći da se slobodno kreću, koriste svoje pasoše i isprave, kao i saobraćajne tablice”, rekao je Borelj.

Borelj je dodao da za Srbe na KiM ovaj plan znači više bezbednosti, sigurnosti, kada je reč o ljudskim pravima, pravima Srpske pravoslavne crkve na KiM, kao i kulturnim i istorijskim spomenicima.

”Plan može da bude platforma pomoću koje će se prevazići nasleđe iz prošlosti”, ocenio je Borelj.

Borelj: Napravljen određeni napredak, ali je potrebno više rada

Evropski komesar za spoljnju politiku i bezbednost Žozep Borelj saopštio je da je u Briselu na trilateralnom sastanku napravljen određeni napredak, ali da je potrebno više rada.

“Sporazum je pre svega za građane Kosova i Srbije. Sazvaću još jedan sastanak dvojice lidera tokom marta sa ciljem da se finaliziraju razgovori o Aneksu implementacije, na osnovu koje će se voditi faza implementacije sporazuma”, napisao je Borelj na Tviteru.

U Briselu je juče održana nova runda dijaloga Beograda i Prištine, tokom koje su Borelj i specijalni izaslanik EU za dijalog Beograda i Prištine Miroslav Lajčak održali najpre odvojene sastanke sa predsednikom Srbije Aleksandrom Vučićem i premijerom privremenih prištinskih institucija Aljbinom Kurtijem, a zatim i zajednički razgovor.

Borelj je posle sastanka rekao novinarima da su se Vučić i Kurti složili da dalji razgovori o tekstu predloga EU za normalizaciju odnosa Beograda i Prištine nisu potrebni i da će tekst predloga uskoro biti objavljen na sajtu EU.


bilten logo

Kako biste nas lakše pratili i bili u toku preuzmite našu aplikaciju za Android ili Iphone.


POSLEDNJE VESTI: