Podeli vest

Božović navodi da poseta Sergeja Lavrova ogoljuje činenicu da ruska strana ne poštuje takozvanu ”neutralnost” Srbije.

Autor : Bilten.rs , Izvor : Tanjug

balša božović
FOTO TANJUG / RADE PRELIC /ARHIVA

 Predsednik Izvršnog odbora Regionalne akademije za razvoj demokratije Balša Božović izjavio je danas da je neophodno da Srbija otkaže posetu šefa ruske diplomatije Sergeja Lavrova Beogradu.

On je upozorio na to da se radi se o čoveku koji je pod sankcijama zapadnih država, “vrlo koruptivnom čoveku čije se bogatstvo procenjuje u milijardama evra, i čoveku koji, nakon niza zločina koje su ruska vojska i režim počinili u Ukrajini, može vrlo lako da bude optužen i za ratne zločine pred Međunarodnim krivičnim sudom kao jedan od najviših zvaničnika Putinovog režima”.

“Najavljena poseta Sergeja Lavrova ogoljuje činenicu da ruska strana ne poštuje takozvanu ”neutralnost” Srbije, već se samopoziva u Srbiju i u Srbiji organizuje sastanke sa opskurnim liderima iz drugih država, poput Milorada Dodika, iako Beograd nije domaćin tog sastanka. To sve govori da navodna neutralnost Srbije nema nikakvog smisla i da je Srbija previše slaba da bi je ruska strana poštovala”, rekao je Božović.

Kako je navedeno u saopštenju Regionalne akademije za razvoj demokratije, on je ukazao da je “Srbija ucenjena cenom gasa i da ruski režim igra na to što zna koliko je Srbija u lošoj ekonomskoj situaciji”.

“Nebrojeno mnogo puta se pokazalo da tu nema nikakve ljubavi, nego da tu subvenciju Srbija plaća svojim ugledom i kredibilitetom u Evropi. Saradnjom sa Putininovim režimom, Srbija je izabrala da bude na pogrešnoj strani istorije. Primati Sergeja Lavrova, jednog od najbližih Putinovih saradnika, kreatora agresije na Ukrajinu i čoveka koji uporno podriva mir u Evropi i na Zapadnom Balkanu, stvara veoma lošu sliku o Srbiji. Njeni istinski partneri će izgubiti poverenje u nju, a bez poverenja nemoguće je graditi dobrosusedske odnose”, rekao je Božović.

Kada je u pitanju sastanak člana predsedništva Bosne i Hercegovine Milorada Dodika sa Lavrovim u Beogradu, on smatra da se time šalju loši signali “da Srbija nastavlja da narušava suverenitet Bosne i Hercegovine i dopušta da se prave netransparentni sastanci Dodika i Lavrova faktički iza leđa Bosni i Hercegovini, ali i bez nekog posebnog odobrenja Beograda”.

“To ne doprinosi stabilizaciji prilika i stvara veliki strah od Srbije u regionu. Srbiju će dilovanje sa Putinovim režimom skuplje koštati nego da je platila gas po punoj ceni”, smatra Božović.


bilten logo

POSLEDNJE VESTI: