Podeli vest

Jeffrey Bernstein psiholog sa 30 godina iskustva otkriva tri problema zbog kojih ljubav u braku nestaje i kako da ih rešite

Autor : Bilten.rs , Izvor : Bilten.rs

ljubav
Foto: Shutterstock

Jeffrey Bernstein psiholog koji već 30 godina radi sa parovima analizirao je svoje dosadašnje iskustvo i za Psihology Today otkrio tri ključna problema zbog kojih ljubav u brakovima nestaje.

Poštovanje u odnosima nestaje

Kao prvi razlog Brenstein navodi da tokom godina dolazi do toga da se osobe više se ne osećaju poštovanim ili cenjenim od strane svog partnera.

“Na početku veze, čini se da je ljubav bezuslovna, ali kako se faza zaljubljenosti neizbežno hladi, tendencija je da počnemo da uzimamo jedno drugo zdravo za gotovo. Kada je vaša veza ostavljena na autopilotu, stresori svakodnevnog života ometaju vam davanje komplimenata, pokazivanje zahvalnosti ili čak priznavanje brižnog ponašanja. Kako poštovanje, pažnja i ljubaznost nestaju, tako mogu i osećanja ljubavi”, kaže Breinstein i dodaje da još više zabrinjava da partneri prečesto prestaju da budu obzirni jedni prema drugima.

” Kada parovi više nisu osetljivi i zaštitnički nastrojeni jedni prema drugima, njihova veza pati od negativne energije i zanemarivanja. Nije iznenađujuće što onda dolazi do prekida veze”.

Rešenje: Breinstein smatra da iako zvuči neobično, zakazivanje zajedničkih datuma koje će parovi provesti zajedno zaista radi To je vreme da se posvete sebi i održe emotivnu konekciju. Kako navodi čini se da je to kratkoročno, ali je zapravo “dugoročni ulaganju veoma važnih depozita na zajednički emocionalni bankovni račun”.

Fokusiranje na mane partnera, umesto na realnost

Kao drugi ralog za nestanak ljubavi u braku Breinstein navodi loše upravljanje toksičnim mislima. Kako ističe stalna kritika partnera je osnova zbog koje on ili ona počinju da se osećaju poniženo. Kao glavni uzrok kritika navodi da jedan partner u vezi zapravo podrazumeva da bi drugi trebalo da zna šta bi trebalo da radi, što je daleko od istine.

Rešenje: Iako postoji istina u tome da naš partner radi nešto pogrešno, najgore što možete da uradite je da se samo fokusirate na grešeke. Niko nije savršen i vi imate svojih grešaka. Suština je da srećni, zadovoljni parovi koji se ne zaglavljuju u toksičnim mislima imaju bolji, realističniji i zdraviji način razmišljanja jedni o drugima. Upravo ovakav način razmišljanja im omogućava da održe pozitivnu komunikaciju, rešavaju probleme i poboljšaju romansu. Upravljanje toksičnim mislima i pronalaženje načina da nastavite da cenite svog partnera je tajna održivo srećne veze.

Nekompatibilnost

Istraživanja pokazuju da parovi sa sličnim stavovima, vrednostima i poreklom imaju tendenciju da dožive trajnije zadovoljstvo, druženje, intimnost i ljubav i da su manje skloni da raskinu. Kako se par bolje upoznaje – a početno uzbuđenje nestaje – možda će otkriti da se njihovi preferirani životni stilovi, prioriteti i vrednosti ne poklapaju, ostavljajući partnere da se osećaju obeshrabrenim zbog njihove zajedničke budućnosti.

Rešenje: Umesto da okrivljujemo i optužujemo jedni druge da nismo idealni, pomaže da shvatimo da ne postoje idealni partneri. Kao što vi imate svoja ograničenja i nedostatke, tako i vaš partner. Rešenje je kaže Bergstein da pronađete zajedničke interese.

“Budite otvorenije jedni prema drugima tako što ćete pronaći oblasti u kojima imate zajednička interesovanja” kaže Breinstein i dodaje da je kroz praksu imao sjajna iskustva pornalaženja zajedničkih interesovanja. On se prisetio da je jednom paru zajedničko otvaranje online prodavnice spasilo brak, drugom zajedničko čitanje, trećem zajednički trening. Važno je kako dodaje da se pronađe bilo koje zajedničko interesovanje na koje bi se stavio fokus.


bilten logo

Kako biste nas lakše pratili i bili u toku preuzmite našu aplikaciju za Android ili Iphone.


POSLEDNJE VESTI: