Podeli vest

Srbija ključni faktor u regionu, pozdravljamo stav Srbije o Ukrajini u UN, poručuju iz Brisela gde će se danas razgovorati i o Ukrajini

Autor : Bilten.rs , Izvor : Tanjug

Evropska komisija
Foto: Shutterstock

Pred današnji sastanka lidera EU u Parizu na kome će se razgovarati i o politici proširenja u svetlu rata u Ukrajini, u Briselu kažu da pozdravljaju podršku koju je Beograd dao Rezoluciji UN o agresiji Rusije na Ukrajini, uz napomenu da je “Srbija ključni faktor u regionu”.

“Predsednik Vučić je zauzeo jasan stav prihvatanjem Rezolucije UN i to treba da bude pozdravljeno. Mi smo u svakodnevnom kontaktu sa vlastima Srbije, uzimajući u obzir da je Srbija važan faktor u regionu, ali i da se situacija u Ukrajini neprekidno menja”, rekao je visoki zvaničnik EU novinarima na brifingu pred neformalni samit Evropskog saveta.

Nema “brzog koloseka” za prijem Ukrajine u EU

Prethodno je Evropska komisija najavila da će lideri EU na sastranku u Versaju održati političku diskusiju o pristiglim zahtevima za kandidaturu Ukrajine, Moldavije i Gruzije za članstvo u EU.

U diplomstkim krugovima u Briselu kažu da će lideri EU Ukrajini moći da ponude “različite oblike partnerstva” uključujuci i perpsektivu članstva, ali ne i “brzi kolosek” ili “momentalni prijem”.

Napominje se da će i Zapadni Balkan biti deo te debate uz ocenu da će se zemlje članice koje se zalažu za brže pristupanje Zapadnog Balkana “pozvati na novonstalu situaciju u Evropi”

“To može da donese novi zamah prijemu Zapadnog Balkana, ali zemlje članice koje insistiraju na ispunjavanju kriterijuma nastaviće da to čine bez obzira na novu geopolitičku realnost”, zaključuje se u Briselu.


bilten logo

www.VRACARRESORT.com

POSLEDNJE VESTI: