Podeli vest

Poljoprivrednici su danas ponovo izašli na proteste u Briselu i traktorima blokirali nekoliko pristupnih puteva oko evropskih institucija.

Autor : Bilten.rs , Izvor : Tanjug

AP FOTO/Geert Vanden Wijngaert (STR)/TANJUG

Kako prenosi Politiko, farmeri su gađali policajce jajima, palili gomile sena i guma, trubili i palili petarde, ali su demonstracije ipak bile nešto mirnije nego februarski protesti kada je došlo do sukoba sa policijom.

U demonstracijama su učestvovali članovi Federacije mladih farmera (FJA) i levičarske Ujedinjene federacije uzgajivača i poljoprivrednih grupa (FUGEA) koja je partner organizacije Evropske koordinacije Via Campesina (ECVC).

“Poljoprivrednici su očajni. Ne dolazimo ovde zbog naše zabave. Situacija za farmere u Evropi je zaista loša”, rekao je za Politiko član odbora ECVC-a, Leonardo van den Berg.

Farmeri širom Evrope već mesecima protestuju protiv birokratije Evropske unije, globalnih trgovinskih sporazuma i novih ekoloških zahteva u okviru Zajedničke poljoprivredne politike (CAP) EU.

“Mi smo i danas ovde jer mislimo da je važno zadržati pritisak i nadam se da će sada konačno poslušati naše zahteve”, dodao je van den Berg.

Demonstranti, između ostalog, zahtevaju fer cene poljoprivrednih proizvoda, prekid sporazuma o slobodnoj trgovini i reformu Zajedničke poljoprivredne politike.


bilten logo

Kako biste nas lakše pratili i bili u toku preuzmite našu aplikaciju za Android ili Iphone.


POSLEDNJE VESTI: