Podeli vest

Šef Nacionalne mreže Džon Petigru je rekao da će isključenja struje morati da se uvedu tada ako generatori električne energije ne budu imali dovoljno gasa

Autor : Bilten.rs , Izvor : Tanjug

london
Foto: Shutterstock

Britanski operater elektroenergetskih i gasnih sistema Nacionalna mreža najavila je domaćinstvima da se pripreme za moguća isključenja struje u januaru i februaru, radnim danima u periodu od 16 od 19 sati, tokom “zaista, zaista hladnih dana”, ako se smanji uvoz gasa.

Šef Nacionalne mreže Džon Petigru je rekao da će isključenja struje morati da se uvedu tada ako generatori električne energije ne budu imali dovoljno gasa da zadovolje potražnju, objavio je Skaj Njuz.

Nacionalna mreža je ranije obavestila zemlju da su šanse za nestašicu gasa zimi porasle i da bi planirani tročasovni nestanci struje mogli biti nametnuti u nekim područjima, u slučaju da zalihe gasa budu manje od potražnje, a što je malo verovatno.

Kako je navedeno, to je prvi put od upozorenja da se eksplicitno raspravlja o tome u koje vreme može doći do nestanka struje.

Zbog ruskog rata u Ukrajini i sankcija na uvoz ruskog gasa, mnoge evropske zemlje suočavaju se sa nestašicom gasa. Velike količine električne energije se proizvode iz gasa, što stvara pritisak na nacionalno snabdevanje strujom kako potražnja raste u uslovima hladnog vremena.

Velika Britanija dobija 40 odsto svoje električne energije iz elektrana na gas, a većina domaćinstava se greje na gas.


bilten logo

Kako biste nas lakše pratili i bili u toku preuzmite našu aplikaciju za Android ili Iphone.


POSLEDNJE VESTI: