Podeli vest

Desetine hiljada medicinskih sestara i zaposlenih u Hitnoj pomoći u Velikoj Britaniji stupili su danas u dvodnevni štrajk. Sindikati navode da je ovo najveći štrajk u istoriji javnog zdravstvenog sistema u Britaniji, preneo je AP.

Autor : Bilten.rs , Izvor : Tanjug

protest sestre
AP Photo/Frank Augstein

Sindikati medicinskih sestara su saopštili da će se pružanje hitne pomoći i lečenje pacijenata obolelih od kancera nastaviti tokom njihovog 48-časovnog štrajka, ali da će na hiljade zakazanih pregleda i lakših intervencija verovatno biti odloženo.

Zaposleni u Hitnoj pomoći naveli su da će odgovoriti na najhitnije pozive tokom celodnevnog štrajka. Šeron Grejem, generalna sekretarka sindikata Junajt, koji predstavlja deo zaposlenih u Hitnoj pomoći, izjavila je juče da “ni na kom nivou nije bilo razgovora sa vladom” o platama.

Ona je pozvala britanskog premijera Rišija Sunaka da “dođe za sto i pregovara, zasuče rukave i pregovara o platama u Nacionalnom zdravstvenom sistemu, jer to je ono što je potrebno”.

Pet Kalen, predsednica sindikata medicinskih sestara Kraljevskog koledža, rekla je da bi smislena ponuda vlade mogla da dovede štrajk “brzo do kraja”.

Sindikati traže povećanje plata za tekuću godinu, ali je vlada navela da će razgovarati samo o narednoj godini.

Ministar zdravlja Stiv Barkli pozvao je sindikate da prekinu štrajkove, krenu napred i uđu u konstruktivan dijalog o platama za 2023-2024. godinu.

Na štrajk su se odlučile medicinske sestre u Engleskoj, dok su u Škotskoj i Velsu, koji imaju poluautonomne vlade zadužene za zdravstvenu politiku, sindikati odlučili da ne stupe u štrajk dok se pregovori nastavljaju.


bilten logo

Kako biste nas lakše pratili i bili u toku preuzmite našu aplikaciju za Android ili Iphone.


POSLEDNJE VESTI: