Podeli vest

Arheolozi u Velikoj Britaniji pronašli su vikinške češljeve u gradu Ipsvič, u Safoku, a ova otkrića ukazuju na prisustvo Vikinga u ovom gradu krajem 9. veka.

Autor : Bilten.rs , Izvor : Tanjug

FOTO PIXA BAY

Istraživači Ian Ridler i Nikola Trzaska-Nartovski su među autorima nedavno objavljene analize 1.341 nalaza i 2.400 fragmenata otpada pronađenih tokom iskopavanja između 1974. i 1994. godine, a za češljeve u Ipsviču tvrde da su “izvanredni i jedinstveni” u Britaniji.

”Postoji nekoliko fragmenata koji ukazuju na veze sa inostranstvom, posebno sa severnom Francuskom, Frizijom (sada kao delovi Holandije, Nemačke i Danske) i južnom Skandinavijom”, rekli su autori.

Ipsvič je osnovan kao anglosaksonska trgovačka luka nakon raspada Rimskog carstva i napredovao je kroz pomorsku trgovinu sa Evropom, a pao je pod vlast Vikinga 869. godine, podseća BBC.

Češljevi su takođe pravljeni u gradu i imali su ”izazite lokalne forme“, prema Arheološkoj službi Saveta okruga Safok.

Većina je napravljena od fragmenata rogova crvenog jelena, a neki su napravljeni od kostiju, uključujući i kosti kita.

Ispitani su i kalupi za broševe, igle, krajevi kaiševa, oprema za tkanje i izradu tekstila, kao i neki komadi za društvene igre, koje su bile popularne u vikinškom društvu.

”Sa jednom zbirkom nalaza u izolaciji, možda nećemo moći da prepoznamo njihov značaj. Ali u ovom slučaju, sa oko 40 iskopavanja u Ipsviču tokom 20 godina, možemo izgraditi ubedljivu sliku o ulozi koju je grad igrao u srednjovekovnom životu”, zaključila je Melani Vigo di Galidoro, zvaničnica okruga Safok za zaštićene predele i arheologiju.


bilten logo

Kako biste nas lakše pratili i bili u toku preuzmite našu aplikaciju za Android ili Iphone.


www.VRACARRESORT.com

POSLEDNJE VESTI:

POGLEDAJTE JOŠ