Podeli vest

Velika Britanija zvanično se danas pridružila tokom sastanka na Novom Zelandu azijsko-pacifičkoj trgovinskoj grupi koja uključuje Japan i 10 drugih država.

Autor : Bilten.rs , Izvor : Tanjug

britanija
Foto: Shutterstock

Trgovinski blok pokriva više od 500 miliona ljudi i 15 odsto svetske ekonomije, a za Britaniju to predstavlja najveći trgovinski sporazum koji je sklopila od izlaska iz EU pre više od tri godine, preneo je AP.

Britanija je prva nova članica koja se pridružila bloku, nazvanom Sveobuhvatni i progresivni sporazum za transpacifičko partnerstvo (CPTPP).

Grupa uključuje Novi Zeland, Australiju, Brunej, Kanadu, Čile, Maleziju, Meksiko, Peru, Singapur i Vijetnam. Britanija je prvi put objavila u martu da je postigla sporazum o pridruživanju bloku koji je stvoren 2018. godine nakon više od dve godine pregovora.

Britanska ministarka trgovine Kemi Badenoh rekla je da je čast za Ujedinjeno Kraljevstvo što se pridružilo modernoj i ambicioznoj trgovinskoj grupi. Badenoh je istakla da više od pola miliona Britanaca već radi za kompanije iz zemalja članica bloka. Japanski ministar ekonomije Šigejuki Goto rekao je da će Britanija ojačati blok. Premijer Novog Zelanda Kris Hipkins rekao je da je pridruživanje Britanije bloku odlična vest za region. Pristupanje dolazi dok Britanija teži većem angažovanju u regionu Indo-Pacifika, prenela je američka agencija. Kritičari navode da je sporazum beznačajan u poređenju sa trgovinom Velike Britanije sa zemljama članicama EU.

Od izlaska iz EU, Britanija je potpisala odvojene trgovinske sporazume sa Australijom i Novim Zelandom. SAD nisu deo bloka nakon što se bivši predsednik Donald Tramp povukao iz prethodnice bloka – Transpacifičkog partnerstva. Kina je podnela zahtev za pridruživanje bloku.


bilten logo

Kako biste nas lakše pratili i bili u toku preuzmite našu aplikaciju za Android ili Iphone.


POSLEDNJE VESTI: