Podeli vest

U narednom periodu Srbiji će biti sve teže, ali da predsednik Srbije Aleksandar Vučić “igra” diplomatsku igru na neverovatan način, rekla je Brnabić

Autor : Bilten.rs , Izvor : Tanjug

brnabić
Foto: Shutterstock

Premijerka Srbije Ana Brnabić izjavila je da će u narednom periodu biti još jačih pritisaka na Srbiju da uvede sankcije Rusiji.

Brnabić je u emisiji Hit tvit na TV Pink rekla da postoji veliko interesovanje Zapada za to zašto Srbija ne uvodi sankcije Rusiji i istakla da će u narednom periodu pritisci na Srbiju da to učini biti jači.

“Ogromno je interesovanje i nametanje nekoliko tema od kojih je jedna zašto je Srbija jedina država koje ne uvodi sankcije Rusiji”, kazala je Brnabić.

Istakla je da će u narednom periodu Srbiji biti sve teže, ali da predsednik Srbije Aleksandar Vučić “igra” diplomatsku igru na neverovatan način, te da na sastancima koristi poznavanje istorije i prava, pa je teško da mu se da argument protiv.

Brnabić je navela da izjava predsednika Rusije Vladimira Putina u vezi sa Kosovom dodatno otežava situaciju Srbiji, te da je neverovatno koliko Putin, kako kaže, imitira sve ono što je Zapad radio 90 godina u slučaju Srbije i Kosova.

Brnabić ističe da ja Srbija mora da se bori za međunarodno pravo jer ono čuva njene interese.

“Mi kao zemlja pokušavamo da se držimo međunarodnog prava kao ”pijan plota”, u tome se razlikujemo od drugih”, kazala je Brnabić.

Brnabić: Država pokazala da zna da se bori u kriznim vremenima

Osvrnula se na kritike opozicije oko ekonomskih mera koje uvodi Vlada, ističući da koliko god se smejali i kritikovali, država je pokazala da zna da se bori u kriznim vremenima.

“Koliko god da se smeju, mi smo uvek korak ili dva ispred za naše građane. Biće teško, ali mislim da smo pokazali da znamo da se borimo u kriznim vremenima”, kazala je Brnabić.

Brnabić: Treba uraditi analizu troškova obaveznog vojnog roka

Povodom predloga oko obaveznog služenja vojnog roka u Srbiji od 90 dana, Brnabić je ukazala da treba uraditi detaljne analize i da se vidi koliko će sve koštati.

“Treba uraditi analizu troškova, ali moram da kažem da jesam sa služenje vojnog roka, posebno u ovako kompleksnim okolnostima u svetu, za koje ne verujem da će skoro biti vraćene u normalu”, rekla je Brnabić za Pink.

Ona je uporedila situaciju sa zemljama EU.

“Mnoge zemlje EU, koje su poznate po svom liberalizmzu, imaju obavezu služenja vojnog roka. Neke su ukinule vojni rok, pa vratile, kao Litvanija. U Finskoj, Švedskoj, Danskoj, Estoniji, Švajcarskoj, Austriji, na Kipru, u Grčkoj, Norveškoj, obavezno je služenje vojnog roka. Suštinski, to je ulaganje u državnu i nacionalnu bezbednost, a naša politika je uvek da čuvamo mir i bezbednost”, rekla je Brnabić.


bilten logo

POSLEDNJE VESTI: