Podeli vest

Želimo da Zapadni Balkan postane članica Unije i želimo to da uradimo brzo, poručila je Ana Brnabić sa skupa posvećenom stanju EU

Autor : Bilten.rs , Izvor : Tanjug

ANA BRNABIC
FOTO TANJUG/ PEÐA VUCKOVI

Strateški cilj i prioritet Srbije je članstvo u Evropskoj uniji, poručila je danas premijerka Srbije Ana Brnabić u Firenci, na skupu posvećenom stanju u Uniju, dodajući da je to slučaj i za celim regionom Zapadnog Balkana.

“Što pre, to bolje”, rekla je Brnabić na panelu „Kriza i promene – Evropska perspektiva Zapadnog Balkana“ na kojem su učestvovali i specijalni predstavnik EU za dijalog Beograda i Prištine Miroslav Lajčak i ministar spoljnih poslova Austrije Aleksander Šalenberg

Premijerka je navela i da se nada da će rat na istoku Evrope, u Ukrajini, vratiti proces proširenja u fokus, te da će i članice Unije koje su se tome protivile, promeniti mišljenje, i shvatiti da je to prioritet za sve, te pr8imetila da ulazak Zapadnog Balkana u EU, i nije proširenje, već “obuhvatanje”, jer je ovaj region okružen državama članicama Unije.

“Želimo da Zapadni Balkan postane članica Unije i želimo to da uradimo brzo. Srbija je uložila mnogo vremena i energije da implementira reforme, kako bi ostala članica EU, a te reforme su u interesu građana”, rekla je Brnabić.

Na pitanje moderatora panela, Miroslava Lajčaka da li su nova dešavanja u Uniji, za Srbiju i region, izazov ili prilika, Brnabić je rekla da se nada da su, zapravo, prilika, jer je uvek optimista, dodajući da sve zemlje članice EU, Evropska komisija, insititucije, mogu da vide koliko je Srbija naporno radila da postane članica Unije.

Brnabić je rekla da Zapadni Balkan ne bi trebalo da bude zapostavljen de se vrata otvore nekom drugom, bez obzira na političku situaciju, jer bi to, kaže, bila velika greška i ne bi bilo fer.

“Ne mogu da zamislim da neko postane član EU pre Zapadnog Balkana”, rekla je Brnabić.

Ona je naglasila da je članstvo u EU uvek politička odluka, za koju stepen sprovedenih reformi nije presudan, dodajući da su odluke o članstvu Bugarske, Rumunije, Hrvatske bile političke.

“Ako pogledate Srbiju, prosečnu platu, javni dug, fiskalnu stabilnost , nivo nezaposlenosti, instartrukutru, po svim tim parametrima, Srbija je spremna za članstvo”, rekla je Brnabić.

Rekla je i da razume Uniju, kada kaze da ne žele uvezene probleme, ali je istakla da bi svako otvoreno pitanje u regionu Zapadnog Balkana bilo lakše i brže rešeno, da smo deo Evropske unije, i dodala da da je Austrija jedna od glavnih i najglasnijih zemalja koja podržava proces proširena, i uvek je iskreno podržavala otvarnaje poglavlja i klastera.

“Evropska unija je mirovni projekat i želimo da budemo deo toga”, rekla je Brnabić.

Ona je navela i da EU ne može stalno da odlagaže neke odluke, navodeći da je Severna Makedonija promenila ime, a još nije otvorila pregovore.

Dodala je i da Beograd nema ništa protiv vizne liberalizacije za Prištinu, jer će tako i otvorena pitanja možda biti lakše rešena, budući da dijalog sada ne ide u pravom smeru i pravo je pitanje imamo li uopšte dijalog.

Premijerka je rekla i da je pored evrointegracija, druga ključna stvar za Srbiju regionalna stabilnost i saradnja.

Ilustrujući značaj saradnje sa Unijom i regionom, navela je podatke da 65 odsto izvoza Srbije ide na tržište EU, a 17 u region.

“To je 82 odsto svega što Srbija izvozi, a govori koliko nam je važna Unija, i koliko nam je važan region”, rekla je Brnabić.

Ona je istakla i značaj regionalne inicijative “Otvoreni Balkan”, Srbije, Albanije i Severne Makedonije, ističući da je poziv i drugima iz regiona da se pridruže otvoren.


bilten logo

POSLEDNJE VESTI: