Podeli vest

Premijerka Ana Brnabić dogovorila se danas sa poljoprivrednicima, koji su prethodnih nekoliko dana blokirali puteve na teritoriji Vojvodine, da prekinu blokade i da na predstojećem sastanku, koji je zakazan za nedelju, poljoprivrednici predoče odgovore na predloge Vlade Srbije.

Autor : Bilten.rs , Izvor : Tanjug

FOTO TANJUG/ VLADA REPUBLIKE SRBIJE/ PEĐA VUČKOVIĆ/

Premijerka i poljoprivrednici prošli su kroz sva otvorena pitanja i izneli zajedničke, konstruktivne predloge za njihovo rešavanje.

Dogovoreno je da se tokom vikenda održi novi sastanak, na kome će poljoprivrednici predsednici vlade predočiti odgovore na predložena rešenja.

Okosnice iznetih predloga jesu: jeftinije gorivo za poljoprivrednike na svakoj pumpi; Na pumpama NIS-a, uz poljoprivrednu karticu, gorivo će biti umanjeno za poljoprivrednike na 179 dinara po litru i taj iznos se dodatno umanjuje za 50 dinara po litru na ime povraćaja akcize, na svim drugim pumpama moguće je ostvariti povrat akcize od 50 dinara po litru.

Zakon o naknadama koji je usvojen 26.10.2023. definiše smanjenje iznosa za odvodnjavanje u 2023. godini za 50 odsto i potpuno ukidanje ove naknade u 2024. godini, uređenje tržišta terminske prodaje na način da će vlada doneti zaključak kojim će obrazovati tim, koji za cilj ima usaglašavanje zakonodavnog okvira u kome će primarni proizvođač moći samostalno da izvozi i u kome će se naći model za terminsku prodaju.

Poljoprivrednici će nakon ovog sastanka prekinuti blokade puteva kao znak dobre volje, te u narednim danima traktora i poljoprivredne mehanizacije na ulicama u Vojvodini neće biti.

Sastanku je prisustvovala i ministarka poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede Jelena Tanasković.

U obraćanju medijima nakon sastanka Mileta Slankamenac ispred Inicijative za opstanak poljoprivrednika, rekao je da su pregovori delimično uspešni i da je nastavak razgovora zakazan za nedelju.

“Utvrdili smo da postoji mogućnost terminske prodaje, i na tome će se dalje raditi. Sastanak je zakazan za nedelju u Kisaču, premijerka je rekla da će doći i dogovor je da budu prisutni mediji, po našem izboru, koji će voditi beleške i nakon toga obavestiti javnost”, rekao je Slankamenac.

Dodaje da su zahtevi za nastavak pregovora koje su uputili pre dva dana delimično ispunjeni.

“I mi i struka ćemo se aktivnije uključiti u terminsku prodaju, odnosno pitanje robne berze. Beorgadska berza zakonski može da se bavi terminskom robnom prodajom, shvaćeno je da produktna berza u Novom Sadu ne radi kao ostale robne berze, ali izmena Zakona mora da čeka budući parlament, pa ćemo u narednom periodu da vidimo kako bi mogla da radi beogradska berza”, rekao je Slankamenac.

Najvažnije je, dodao je, da svi mogu da vide terminsku cenu.

“U Srbiji ne postoji terminska cena tzv. fjučers za mart 2024. godine i na tome će se sada intenzivno raditi”, rekao je Slankamenac.

Što se daljih protesta tiče, na insistiranje premijerke, rekao je Slankamenac, blokade će biti obustavljene, ali će, ipak, traktori ostati pored puta.

“Nećemo blokirati ali smo tu, dok ne vidimo konačna rešenja”, rekao je Slankamenac.

Predsednik Inicijative za opstanak poljoprivrednika Goran Filipović rekao je da su se sa premijerkom, što se tiče zahtevane subvencije po hektaru od 35.000 dinara, to biti uređeno tako da će biti 18.000 dinara direktnih davanja, a preostalih 17.000 dinara dogovoriti u nedelju na predstojećem sastanku.

“Ići će na opravdanje računa, i mi smo saglasni sa tim. Da li će to biti sertifikovano seme, ili đubrivo, hemija, o tome ćemo pričati u nedelju. Uglavnom, imamo čvrsto uverenje da će na kraju subvencije biti 35.000 dinara po hektaru”, rekao je Filipović.

Miroslav Matković iz Udruženja poljoprivrednih proizvođača Subotice rekao je da su što se zahteva za gorivo bez akcize tiče, od premijerke dobili ponudu da svi koji nemaju Agrokartice mogu da podnesu zahtev i dobiju istu u roku od dve nedelje.

“Ponuda je da samo na NIS benzinskim pumpama poljoprivrednici gorivo plaćaju garantovanih 179 dinara, i na to imaju 50 dinara refakcije. Što se tiče drugih benzinskih pumpi, takođe će biti obezbena refakcija od 50 dinara”, rekao je Matković.

Ističe da će, nakon razgovora sa članovima udruženja izneti stav da li je ova ponuda prihvatljiva.

“Mi ćemo da prenesemo koju smo ponudu dobili danas, i zavisno od većinskog stava članova i poljoprivrednika, obavestićemo sve da li je ova ponuda prihvatljiva”, rekao je Matković.


bilten logo

Kako biste nas lakše pratili i bili u toku preuzmite našu aplikaciju za Android ili Iphone.


POSLEDNJE VESTI:

saracin

VUČIĆ SUTRA dočekuje SARACINA

-Predsednik Republike Srbije Aleksandar Vučić sastaće se u petak, 14. juna sa specijalnim izaslanikom Nemačke za Zapadni Balkan Manuelom Zaracinom,…