Podeli vest

Premijerka Srbije Ana Brnabić najavila je danas, na predstavljanju programa “Skok u budućnost – Srbija EXPO 2027” da će država do 2027. godine u oblast veštačke inteligencije uložiti oko 70 miliona evra.

Autor : Bilten.rs , Izvor : Tanjug

FOTO TANJUG/MARKO ĐOKOVIĆ

“Na to, naravno, dolazi i sve ono što donosi privatni kapital, a što je već krenulo da dolazi u Srbiju. Imaćemo jedan superkompjuter. Na to ćemo uložiti dodatnih 30 miliona evra i to ćemo završiti do kraja 2025. godine”, rekla je Brnabić.

Brnabić je navela da čak i Ujedinjeni Arapski Emirati, kao jedna od najnaprednijih i najbogatijih zemalja ima samo dva superkompjutera, a da će superkompjuter u Srbiji ponovo biti dat na besplatno korišćenje mladim ljudima, koji će ponuditi rešenja za primenu veštačke inteligencije u oblastima kao što je državna uprava, saobraćaj, energetika, zdravstvo.

Brnabić je najavila dodatno ulaganje između 150 i 200 miliona evra u dodatnu naučnu, istraživačku, inovacionu infrastrukturu dodajući da će se do 2027. godine proširiti zgrada Naučno tehnološkog parka Niš, zatim u Čačku, Beogradu, u Novom Sadu…

“I čitav inovacioni distrikt u Kragujevcu, u okviru koga će, pored državnog data centra, biti i naučno-tehnološki park. Plus, završavamo u drugom kvartalu ove godine konačno centre izvrsnosti za Kragujevac. Era je digitalizacije i automatizacije. Sve se automatizuje. Pobednici će biti samo oni koji su najinovativniji, najkreativniji i oni koji su praktično najmaštovitiji. Zato što, kada sve automatizujete, izlaze vam kao pobednici oni koji mogu da stvore nešto novo, da smisle nešto novo, stvore neku dodatnu vrednost”, rekla je Brnabić.

Premijerka je takođe najavila i ulaganje u deo prosvete, obrazovanja, kulture, dodajući da će do 2027. godine u Srbiji postojati zgrada Fakulteta muzičke umetnosti, zatim dodatni aneks Fakulteta likovne umetnosti, primenjenih umetnosti.


bilten logo

Kako biste nas lakše pratili i bili u toku preuzmite našu aplikaciju za Android ili Iphone.


POSLEDNJE VESTI: