Podeli vest

Predsednica Skupštine Srbije Ana Brnabić izjavila je danas da će Srbija nastaviti da se bori u UN protiv donošenja rezolucije o Srebrenici i podsetila da je glasanje već tri puta odlagano.

Autor : Bilten.rs , Izvor : Tanjug

FOTO TANJUG/ VLADIMIR ŠPORČIĆ

“To je takođe rezultat borbe Aleksandra Vučića i čitavog tima, ali pokazuje i da se glas Srbije čuje više nego ikada, poštuje i uvažava više nego ikada”, istakla je Brnabić.

Ukoliko tema članstva tzv. Kosova u Savetu Evrope ne bude na dnevnom redu sednice Komiteta ministara spoljnih poslova SE koja će biti održana sledeće nedelje, Brnabić kaže da bi to takođe bio rezultat diplomatskog rada predsednika Srbije Aleksandra Vučića.

“Ovo je rezultat i ličnog uticaja predsednika Srbije Aleksandra Vučića i u velikoj meri (rezultat) posete Aleksandra Vučića Parizu i njegovih razgovora sa predsednikom Francuske Emanuelom Makronom, ali takođe i razgovora sa nekim drugim evropskim liderima”, rekla je Brnabić za Tanjug.

Dodala je da je Vučić evropske lidere podsetio da gaze svoju reč, jer su oni rekli da je preduslov za ulazak tzv. Kosova u Savet Evrope formiranje Zajednice srpskih opština, koja nije formirana.

Navela je da je parlamentarna delegacija Srbije u Parlamentarnoj skupštini Saveta Evrope pokušala da se izbori da članstvo tzv. Kosova ne bude tema i ocenila da se srpska delegacija predvođena šeficom Biljanom Pantić Piljom fenomenalno borila.

Zahvalila je i parlamentarcima iz redova opozicije koji su se borili u Savetu Evrope, navodeći kao primer Jelenu Milošević.

Povodom ZSO, Brnabić je rekla da je premijer privremenih institucija samouprave u Prištini Aljbin Kurti govorio da on neće prihvatiti formiranje zadnice.

“On je takođe govorio da za njega ne postoji Briselski sporazum. U Berlinu je on rekao da je moguće da Briselski sporazum postoji u Briselu i u Beogradu, ali u Prištini ne postoji. On je prekršio taj Briselski sporazum i nakon toga su tek Srbi napustili institucije na Kosovu i Metohiji, kada je iz Berlina otpustio direktora policije za region Sever. Nemačka nije reagovala. Ostale zemlje koje su garanti Briselskog sporazuma – eventualno sa saopštenjem za medije. Ali realno su oni tada njemu pokazali, da praktično u tom smislu može da radi šta hoće”, ocenila je Brnabić.

Napomenula je da je rezolucija o Srebrenici direktno uperena protiv Srbije i da oni koji govore drugačije “uvijaju stvari u oblandu” koju je lakše podvaliti i podseća da je ministar spoljnih poslova BiH Elmedin Konaković rekao da će BiH upotrebiti tu rezoluciju da tuži Srbiju i da traži ratnu odštetu.

“Ako to nije naša krivica i naša odgovornost, ako mi nismo genocidni, pa kakve to veze ima sa našim suočavanjem sa prošlošću? Ako je taj zločin individualan, kakve to veze ima sa suočavanjem sa prošlošću Srbije i srpskog naroda? Dakle, vi vidite da je ta rezolucija uperena protiv Srbije i srpskog naroda i to su građani nepogrešivo prepoznali”, zaključila je Brnabić.

Navodi opozicije o overivačima netačni, to je deo njihove kampanje

Predsednica Narodne skupštine Ana Brnabić rekla je danas da nisu tačni navodi predstavnika dela opozicije da se prema njima vrši opstrukcija time što im nije omogućen dovoljan broj overivača potpisa podrške za učešće na lokalnim izborima i ocenila da je to “deo njihove kampanje”.

“Potpuno je jasan zakon i on je isti za sve. Vi ne možete da imate overivača pod šatorom ili na njivi ili u parku, zato što su tim ljudima potrebni uslovi za rad, kako bi radili svoj posao na način koji je predviđen zakonom”, rekla je Brnabić za Tanjug.

Ona je navela i da postoji stalni dijalog sa opozicijom u Narodnoj skupštini i da postoje bilo kakvi problemi, odmah bi to bila tema dijaloga.

“Da je bilo ko imao probleme sa overivačima, verujem da bi to postavili kao temu dijaloga, a nisu”, rekla je Brnabić.

Podsetila je da je u momentu kada je kao predsednica Narodne skupštine raspisala lokalne izbore, zamolila i apelovala da politika ne bude sredstvo razdvajanja, već da svako vodi kampanju na ozbiljan i odgovoran način.

Govoreći o temama kampanje, Brnabić kaže da su građani dobro procenili da su nacionalne teme u ovom trenutku najvažnije teme.

“Nacionalne teme jesu poseta predsednika Kine Si Đinpinga, jedna od najvažnijih tema za našu budućnost zbog nivoa investicija, novih i kvalitetnijih radnih mesta, konkurencije na tržištu za radna mesta, što znači automatski veće plate…”, rekla je Brnabić.

Dodala je da je Srbija na dobrom putu da do 2027. prosečna plata u Srbiji bude bar 1.400 evra, a da minimalna plata i penzija budu po 650 evra.

“Ako gledamo posetu Si Đinpinga u tom kontekstu, ona je važna upravo za plate i za penzije”, ističe Brnabić.

Govoreći o kampanji za izbore, Brnabić je istakla da predsednik Vučić nema vremena da se bavi kampanjom, niti to čini, jer se bavi nacionalnim temama i pitanjima.

Ona je upitala zašto opozicija ne koristi sve ovo vreme da kandiduje svoje teme i program, već, kako kaže, napada nacionalne teme, a ne bavi se ni lokalnim.

Govoreći o tome zašto je ime predsednika Srbije Aleksandra Vučića u nazivu liste okupljene oko SNS, Brnabić je navela da to može biti slučaj u svakoj demokratiji i podsetila na primere iz SAD gde funkcioneri koji se bore za poziciju u Senatu ili Kongresu ističu da su podržani od strane Džozefa Bajdena ili Donalda Trampa.

Istakla je da je bitno da postoji kontitnuitet na svim nivoima vlasti, od lokalne, preko republičke do predsedničke, jer se tako postižu bolji rezultati i kao primer navela da se veliki deo lokalnih projekata odnosi na projekte koje treba da implementira Vlada Srbije.

Brnabić je uverena da Vučić neće učestvovati u kampanji dok postoji potreba da se brani nacionalni interes Srbije.

“Verujem (da će se Vučić uključiti u kampanju) tek nešto od 16. maja ili neki dan ranije, zavisi kako će to izgledati u Savetu Evrope i u Ujedinjenim nacijama. Do tada ćemo kampanju voditi onako kao što vodimo, a to je razgovor sa građanima, tribine sa građanima, posete domaćinstvima, objašnjavanje koji su to projekti važni. Ako pričamo o Beogradu, dokle se stiglo sa metroom, zašto je Ekspo važan za bolji život građana…”, zaključila je Brnabić.

Predstavnici pojedinih opozicionih lista tvrdili su prethodnih dana da opštinske uprave nisu htele da im daju dovoljan broj overivača potpisa za listu, pa da time, kako kažu, opstruišu izbore.


bilten logo

Kako biste nas lakše pratili i bili u toku preuzmite našu aplikaciju za Android ili Iphone.


www.VRACARRESORT.com

POSLEDNJE VESTI:

POGLEDAJTE JOŠ