Podeli vest

Predsednica Vlade Ana Brnabić rekla je da su pretnje upućene novinarki Brankici Stanković apsolutno nedopustive

Autor : Bilten.rs , Izvor : Tanjug

novinari
FOTO TANJUG/ VLADA REPUBLIKE SRBIJE/ SLOBODAN MILJEVIC

Predsednica Vlade Ana Brnabić sastala se danas sa članovima Radne grupe za bezbednost i zaštitu novinara, a razgovaralo se o aktuelnim slučajevima napada i pretnji predstavnicima medija i o aktivnostima za unapređenje sveukupnog položaja novinara i krivično-pravne zaštite novinara.

Radna grupa snažno osuđuje uvrede i pretnje koje su upućene glavnoj i odgovornoj urednici Insajdera Brankici Stanković tokom nedavne košarkaške utakmice Partizan-Budućnost, uz podsećanje da je reč o novinarki koja je više od sedam godina imala policijsku zaštitu upravo zbog pretnji koje su bili upućivane nakon insajderovih serijala o navijačima, navedeno je u saopštenju sa sastanka.

Predsednica Vlade Ana Brnabić rekla je da su pretnje upućene novinarki Brankici Stanković apsolutno nedopustive, dok je Veran Matić obavestio da je u ime Stalne radne grupe za bezbednost novinara podneo prijavu Prvom osnovnom javnom tužilaštvu protiv NN lica za ugrožavanje sigurnosti novinarke Stanković.

Zamenik Republičkoj javnog tužioca Branko Stamenković izvestio je članove Radne grupe da je od početka godine podneto 26 krivičnih prijava u vezi sa događajima izvršenim na štetu novinara, od toga dve u januaru, pet u februaru, šest u martu i 13 u aprilu.

Stamenković je rekao da tužilaštvo pažljivo analizira svaku prijavu i postupa po njoj, a da je naročito primetno povećanje pretnji koje se upućuju preko interneta, odnosno društvenih mreža.

Tako je od 13 predmeta u aprilu, u čak 11 reč o pretnjama koje su upućene preko društvenih mreža.

Stamenković je rekao da je od 1. januara 2016. do 30. aprila ove godine, bilo ukupno 227 predmeta u kojima je ocenjeno da postoji osnovana sumnja da je izvršeno neko krivično delo na štetu bezbednosti novinara i od toga je u više od 23 odsto predmeta do sada izrečen neki oblik krivične sankcije ili je gonjenje ustupljeno stranoj državi.

Stamneković je obavestio članove Radne grupe o statusu predmeta koji se redovno prate.

Pored aktuelnog slučaja novinarke Brankice Stanković, Veran Matić se na sastanku posebno osvrnuo na slučaj ubijenog novinara Milana Pantića i postupka koji se vodi, imajući u vidu neophodnost da slučaj konačno dobije sudski epilog.

Članovi Radne grupe razgovarali su i o položaju Srbije na Indeksu medijskih sloboda Reportera bez granica, uz ocenu da je Srbija najbolje ocenjena u oblasti postojećeg pravnog okvira ali da je potrebno raditi na poboljšanju drugih indikatora.

Članovi Radne grupe složili su se i da je važno nastaviti rad na izmenama i dopunama Krivičnog zakonika, odnosno predlogu koji je ranije bio pripreman u saradnji sa i uz podršku OEBS, kako bi bio završen do kraja godine.

Sastanku su prisustvovali predstavnici Misije OEBS u Srbiji, Delegacije EU, Ambasade Kraljevine Norveške i Fondacije Konrad Adenauer, navedeno je u saopštenju.


bilten logo
RIVELKOM-reklama

POSLEDNJE VESTI: