Podeli vest

Premijerka je podsetila Zijade na uskraćeno pravo glasa Srbima sa Kosova i Metohije, kada im je onemogućeno da se izjasne na referendumu i na izborima ove godine.

Autor : Bilten.rs , Izvor : Tanjug

zijade
FOTO TANJUG/ VLADA REPUBLIKE SRBIJE/ SLOBODAN MILJEVIC

Predsednica Vlade Srbije Ana Brnabić razgovarala je danas sa specijalnom predstavnicom generalnog sekretara UN i šeficom UNMIK Karolin Zijade o političkoj situaciji na Kosovu i Metohiji i nastavku dijaloga Beograda i Prištine.

Premijerka Brnabić je, saopšteno je vlade, istakla da su UN najznačajnija međunarodna organizacija u kontekstu očuvanja teritorijalnog integriteta i suvereniteta, i da redovno razmatranje situacije na KiM u Savetu bezbednosti UN potvrđuje da je stanje na terenu nestabilno, sa učestalim incidentima i napadima na Srbe kao i na ugroženost njihove imovine.

Istakla je da su blagovremene reakcije UN veoma važne, uz jasnu i nedvosmislenu osudu provokacija i jednostranih akata.

Premijerka je podsetila Zijade na uskraćeno pravo glasa Srbima sa Kosova i Metohije, kada im je onemogućeno da se izjasne na referendumu i na izborima ove godine.

Izrazila je, dodaje se, očekivanje da će aktuelna politička i bezbednosna situacija na KiM, biti predstavljena na objektivan i transparentan način u Izveštaju generalnog sekretara UN o radu UNMIK-a, na sednici Saveta bezbednosti UN, koja će biti održana u oktobru.

”Srbija se zalaže za poštovanje principa međunarodnog prava i primenu Rezolucije 1244 Saveta bezbednosti UN i nastaviće da ulaže napore za očuvanje mira i stabilnosti”, rekla je Brnabić.

Istakla je da je Beograd potpuno posvećen dijalogu i istovremeno očekuje da i Priština ispuni preuzete obaveze Briselskim sporazumom.

Zijade je poručila da će UNMIK nastaviti angažovanje na postizanju mirnije i prosperitetnije budućnosti kroz unapređenje poštovanja ljudskih prava i izgradnju poverenja među zajednicama.

Potvrdila je posvećenost UNMIK-a podršci dijalogu koji se pod pokroviteljstvom EU vodi radi postizanja kompromisnog rešenja.

Zijade je, navodi se, posebno naglasila neophodnost dijaloga i poštovanja postignutih sporazuma, što uključuje i formiranje Zajednice srpskih opština.


bilten logo

Kako biste nas lakše pratili i bili u toku preuzmite našu aplikaciju za Android ili Iphone.


www.VRACARRESORT.com

POSLEDNJE VESTI: