Premijerka Srbije Ana Brnabić izjavila je danas da izveštaj ODIHR-a koji će biti objavljen kasnije u toku dana konačno stavlja tačku na sve laži i besmislice i priče o krađi izbora koje su se pojavile u javnosti nakon izbora održanih u Srbiji 17. decembra prošle godine.

Autor : Bilten.rs , Izvor : Tanjug

FOTO TANJUG/ RADE PRELIĆ

Ona je na konferenciji za novinare o izveštaju ODIHR-a rekla da se obraća javnosti zbog izveštaja koji se u pojedinim medijima pojavio u toku jučerašnjeg dana.
“Najvažnije je, nakon višemesečne nestabilnosti, krize koju su kreirali određeni mediji, NVO, druge strukture, hiljadama laži koje su plasirane svaki dan putem određenih medija i društvenih mreža i kanala komunikacije, stigao je finalni izveštaj o izborima koji stavlja tačku na sve laži i besmislice i krađi izbora”, rekla je Brnabić.


Ona je naglasila da joj je žao što konferenciju drži pre objave finalnog izveštaja, ali je činjenica da to radi jer su određeni mediji United grupe, iako izveštaj nije finalizovan, počeli da navode stvari iz izveštaja.
“Imali smo i juče razgovor sa ODIHR. Ovako nešto se nikada ni u jednoj zemlji nije desilo i pokazuje ozbiljno nepoštovanje prema izveštaju. Dobro je da je ODIHR video sa čim se suočavamo. To su besmislice od ljudi koji nisu mogli da sačekaju i morali su da požure da kreiraju lažni narativ”, rekla je Brnabić.


Preporuke pokazuju da su izbori u SR bili fer,pošteni,transparetni i demokratski

Premijerka Ana Brnabić izjavila je danas da preporuke iz izveštaja ODIHR jasno pokazuju da su u Srbiji izbori bili fer, pošteni i transparentni i u skladu sa demokratskim normama.
“Imamo preporuke koje su već u ovom trenutku, nakon rada sa ODIHR -om od 2019. godine, mnogo blaže nego u mnogim zemljama članicama Evropske unije”, istakla je Brnabić.


Ona je rekla da su zaključci da pod jedan:
“Nastavljamo da radimo sa ODIHR i nastavljamo sa implementacijom svih preporuka odbora u skladu sa onom praksom koju smo uveli u Republiku Srbiju 2019. godine, od kada postoji vladina radna grupa za saradnju sa ODIHR. Cenimo odbor. Da li se slažemo sa svim što stoji u ovom izveštaju? Svakako ne. Ali nastavljamo da radimo na implementaciji preporuka”, navela je Brnabićeva.


Kaže da ko god bude vodio buduću vladu da ga čega saradnja sa ODIHR, s obzirom da smo već napravili ‘komitment’ da smo posvećeni daljem radu sa ODIHR.
“Poslali smo to pismo i otišli korak dalje i pozvali misiju, posmatračku misiju ODIHR da dođe i da posmatra i lokalne izbore koji treba da se održe u Republici Srbiji kasnije ove godine.


Dodala je da Srbija nastavlja sa saradnjom sa ODIHR i implementacijom preporuka.
“Pod dva, moram da konstatujem da je izveštaj ODIHR neuporedivo objektivniji od izveštaja nekih drugih međunarodnih institucija, koje su sada, to još očiglednije nego što je i bilo, iskoristile sve ovo da vode političku kampanju protiv Srbije. Ti izveštaji nekih međunarodnih institucija, što ovaj izveštaj ODIHR još jednom pokazuje, nikakve veze nisu imali sa održanim izborima u Srbiji. Već su bili pritisci na Srbiju radi nekih drugih i drugačijih geopolitičkih interesa”, rekla je premijerka.

FOTO TANJUG/ RADE PRELIĆ


Navela da pod tri, Vlada Srbije najsnažnije osuđuje sve one koji su zloupotrebili javne resurse i zloupotrebili medije i zahvaljujući postojanju različitih geopolitičkih interesa iskoristili sve to u poslednjim mesecima za napad na sopstvenu zemlju.
“Jer to je ono što se desilo. Kada pročitate izveštaj i vidite preporuke, svi mogu da vide da ne postoje nikakvi dokazi, ni kritike u vezi sa onim što su oni nazivali krađama izbora. Kada pogledate preporuke, jasno je da su u Srbiji bili fer, pošteni, transparentni izbori. Pa samim tim to pokazuje da su izbori bili transparentni, fer i u skladu sa demokratskim normama”, naglasila je premijerka.


Žao mi je još jednom što su neki odlučili da iskoriste ovo za napad na svoju zemlju, dodala je ona.


Vlada Srbije, ko god bio na njenom čelu, nastavlja saradnju sa ODIHR-om

Vlada Srbije, ko god bio na njenom čelu, nastaviće da radi sa ODIHR-om i da sprovodi preporuke, kao i da se bori za vladavinu prava, jake institucije i transparentnost, rekla je premijerka Ana Brnabić.


Brnabić je, govoreći o impelementaciji preporuka ODIHR-a navela da je u izveštaju za 2022. godinu prepoznato da je implementirano 13 od 26 preporuka, dve u potpunosti, 11 delimično, a da u ovom konačnom izveštaju ima 25 preporuka.
“Čuli kako mi do sada nismo implementirali nikakve preporuke ODIHR-a, a ja sam najmanje tri puta odgovarala tokom različitih događaja na ta pitanja od strane određenih medija, uglavnom u okviru Junajted grupe i pričala kako to nije istina i da smo mnogo preporuka do sada implementirali u saradnji sa ODIHR-m”, rekla je Brnabić.


Ona je navela da je ukupan broj uglavnom sprovedenih preporuka, osam i ukupan broj, delimično sprovedenih preporuka – 33.
“U ovom finalnom izveštaju prepoznato je da je Srbija u prethodnih sedam godina sprovela u celini, uglavnom ili delimično, 54 preporuke ODIHR-a”, rekla je premijerka.


Kako je naglasila, “toliko o tome kako nijedna preporuka do sada nije implementirana i kako Vlada Srbije nije ništa do sada radila”.
Brnabić je navela da bez obzira na ograničen period trajanja mandata prethodne vlade, u izveštaju za 2022. godinu prepoznato da je implementirano 13 od 26 preporuka, dve u potpunosti, 11 delimično.
“Čak i u tom periodu, otkad se formirala vlada, dok nisu raspisani novi izbori, 13 od 26 preporuka je implementirano. Što takođe možemo da vidimo u preporukama, i to je izuzetno važno. Nakon aprilskih izbora 2022. godine u konačnom izveštaju ODIHR-a bilo je ukupno 26 preporuka. U ovom konačnom izveštaju imamo 25 preporuka. Dakle, manje preporuka za dalju radnu implementaciju nego nakon izbora koje smo imali u 2022. godini”, ukazala je premijerka.

FOTO TANJUG/ RADE PRELIĆ


Manji broj preporuka, prema njenim rečima, govori o tome da je situacija mnogo bolja i da je izborno okruženje svakako nešto značajnije bolje.
“Kada su u pitanju mediji, nakon aprilskih izbora 2022. godine u tom finalnom izveštaju imali smo pet preporuka, sada imamo dve preporuke koje se tiču medija. Valjda sve ovo govori da smo radili i da je situacija značajno bolja”, istakla je Brnabić.


ODIHR najpozitivnije ocenio rad RIK

Predsednica Vlade Srbije Ana Brnabić izjavila je danas da je ODIHR, u svom izveštaju o izborima u Srbiji, ocenio da su osnovne slobode uglavnom poštovane tokom kampanje, da je izborna administracija efikasno sprovela izborne pripreme, a kako je rekla, najpozitivnije je ocenjen rad Republičke izborne komisije (RIK), koja je, prema ODIHR, uglavnom uživala poverenje, poboljšala komunikaciju i transparentnost.
“RIK je redovno držao i prenosio online sednice koje su bile otvorene za medije i posmatrače, objavljivao sve svoje odluke u roku od 24 sata na svom sajtu. Mnogi su primetili poboljšanu komunikaciju i transparentnost RIK. Ukupno gledano, RIK je efikasno sproveo izborne pripreme, lokalne izborne komisije su uglavnom efikasno upravljale tehničkim pripremama”, rekla je Brnabić na konferenciji za medije povodom izveštaja Kancelarije OEBS-a za demokratske institucije i lјudska prava (ODIHR).


Premijerka je podsetila da je to onaj RIK u koji su pokušali nasilno da uđu hladnim oružjem.
“To je ona Republička izborna komisija ispred koje su napali direktora Republičkog zavoda za statistiku Miladina Kovačevića. To je taj RIK, koji je dobio najpozitivnije moguće komentare u konačnom izveštaju ODIHR”, navela je Brnabić.


Ona je istakla da je Srbija, kada su u pitanju mediji, nakon aprilskih izbora 2022. godine u finalnom izveštaju imala pet preporuka, dok sada ima samo dve preporuke koje se tiču medija.
“Valjda sve to govori da smo radili i da je situacija značajno bolja”, zaključila je premijerka.


Ona je navela da, prema izveštaju ODIHR, pravni okvir u celini obezbeđuje adekvatnu osnovu za sprovođenje demokratskih izbora.
“Većina sagovornika ODIHR posmatračke misije nije izrazila zabrinutost u vezi sa inkluzivnostu biračkih spiskova ili pristupom birača ličnim dokumentima. Kandidati nisu izvestili ODIHR posmatračku misiju o bilo kakvim teškoćama u vezi sa pristupom overavajućim organima, kada su overavali potpise za svoje liste, što je bila kritika iz prethodnog izveštaja”, navela je Brnabić.


Ona je dodala da je prema ODIHR, sloboda izražavanja i okupljanja uglavnom poštovana tokom kampanje, a da su izbori ponudili biračima izbor između autentičnih političkih opcija, da su izmene zakona iz 2022. godine poboljšale regulaciju finansiranja kampanje.


Brnabić je posebno istakla da je ODIHR, u svom izveštaju, pohvalio novi Zakon o elektronskim medijima i Zakon o javnom informisanju i medijima.
Istakla je da se u izveštaju ODIHR kaže da su, nakon široke konsultacija sa relevantnim zainteresovanim stranama, usvojena ta dva zakona i priznaju se pozitivni aspekti tih izmena.


Takođe, rečeno je da su svi nacionalni emiteri pokrivali kampanjske aktivnosti u skladu sa zakonom obezbeđujući jednako vreme u etru za sve kandidate.
“Srpska napredna stranka je dobila od 10 do 26 odsto pokrivenosti. SPS između šest i 14 odsto. Dveri šest do 14 procenata u neutralnom ili pozitivnom tonu. Srbija protiv nasilja je dobila između 10 i 36 procenata. Lista “Aleksandar Vučić – Srbija ne sme da stane” dobila je između 10 i 26 procenata. Takođe, nešto što možete da nađete u finalnom izveštaju Odira”, poručila je Brnabić.


Pritisak je veliki da se formira vlast u BG, vodićemo razgovore i dalje

Predsednica vlade Srbije izjavila je danas da postoji ogroman pritisak članova Srpske napredne stranke na predsednika Srbije Aleksandra Vučića da se formira vlast u Beogradu, ali da će se razgovori o tome nastaviti i dalje.


Ona je na pitanje novinara da prokomentariše kada će biti doneta odluka rekla da postoji ogroman pritisak da se konstituiše većina u gradskoj skupštini i formiraju institucije, rekla da je bitno i da se čuju mišljenja predsednika SNS Miloša Vučevića, kandidata za gradonačelnika Aleksandra Šapića, kao i savet predsednika Aleksandra Vučića.

FOTO TANJUG/ RADE PRELIĆ


“Mislim da se 1. marta neće o tome odlučivati već 2. ili 3., u skladu da zakonskim okvirima. Mi većinu imamo i ono što je Vučić nama rekao je da pazimo o legitimitetu. Mnogi misle da je legitimitet neupitan samim tim što je lista ‘Mi glas iz naroda’ nosila ime Aleksandra Jerkovića i da u tom smislu ne postoji problem. Pritisak je ogroman jer mnogi smatraju da su izbori besmisleni, a mi vremena za gubljenje nemamo. Do 2027. imamo puno posta”, rekla je Brnabić.


Prvi put emiteri imali dužnost da kandidatima obezbede besplatno vreme

Ana Brnabić izjavila je danas da su tokom proteklih izbora po prvi put javni emiteri bili dužni da obezbede svim izbornim učesnicima besplatno vreme u etru za predstavljanje njihovih platformi, a da, pored toga, emiteri mogu da prodaju vreme u etru kandidatima pod uslovom da utvrde nediskriminatorno cenovnike.


Ona je na konferenciji za medije u Vladi Srbije, a povodom predstavljanja izveštaja ODIHR-a o proteklim izborima u Srbiji, rekla da je za protekle izbore u zemlji većina glavnih televizijskih kanala učinila tako plaćeno vreme dostupnim osim kablovskih kanala N1 i Nova S, koji su kako je rekla, odlučili da to ne urade.
“Sve žalbe i apelacije su razmotrene u rokovima, registar žalbi i apelacija koji vodi Republička izborna komisija je redovno ažuriran, doprinoseći transparentnosti rešavanja izbornih sporova”, rekla je premijerka.


Dan izbora je protekao “glatko”, dodala je, ponavlja se da je pozitivna ocena izbornog procesa u 93 odsto od 1.208 posmatranih biračkih mesta – negativne ocene uglavnom pripisane prenaseljenosti, odnosno previše ljudi na BM, i neadekvatnim merama za obezbeđivanje tajnosti glasanja.
“Doprinoseći transparentnosti, preliminarni rezultati glasanja brzo su objavljeni onlajn u skladu sa prethodnom preporukom ODIHR-a, u skladu sa preporukom preliminarni rezultati bili su rasčlanjeni po biračkim mestima, takođe su sadržali skenirane protokole i na inkluzivan način RIK je akreditovao ukupno 5.112 posmatrača iz devet nevladinih organizacija i 475 međunarodnih posmatrača iz 25 organizacija”, rekla je premijerka.


Dodala je da su navedeno sve pozitivni aspekti, odnosno pohvale na račun institucija u Srbiji koje su bile zadužene za efikasno i demokratsko sprovođenje izbora.


Ona je navela da građane izuzetno zanima i nešto što je, kako je rekla, masovnim lažima i besmislicama navelo građane da pomisle da nešto nije bilo u redu sa izborima ili izbornim rezulatima.
“Što se tiče relokacije, jedna od osnovnih tema opozicije i kritika da su izbori pokradeni da konačni izveštaj ODIHR kao što ćete videti uskoro svi, je konstatovao da je to postojalo kao problem, ali na način, i citiram da su se `tokom dana širile tvrdnje o potencijalno velikom broju birača koji žive u inostranstvu koji su bili organizovani i dovezeni autobusima u glavni grad da glasaju za vladajuću partiju` – dakle tokom dana su se širile tvrdnje, i u samom izveštaju nećete pronaći nikakav dokaz”, rekla je Brnabić.


Naglasila je da ne postoji ni jedan pokazatelj da su te tvrdnje istinite i tačne.
“Ne može kao što niste videli ni u rezoluciji EK, znate zašto? Zato što nisu tačne. Širile su se tvrdnje o potencijalno velikom broju birača koji su dovezeni i istina u izveštaju ODIHR kaže ‘ove optužbe su potkopale javno poverenje i integritet lokalnih izbora i takođe uticale na prihvatanje parlamentarnih rezultata’ – ja bih se sa ovim samo donekle složila, jer to je i bila logika svih tih besmislica i laži, da se potkopa javno poverenje”, rekla je premijerka.


Nalazi se, dodala je, da su predstavnici liste Srbija protiv nasilja tvrdili da 40.000 birača dovedeno u Beograd da glasa.
“Isto tako se nalazi i moja izjava da je na dan izbora oko 20.360 osoba prešlo granicu, ukupno. Ne da su svi državljani Srbije, ukupno 20.360 prešlo granicu iz BiH u Srbiju, što samo po sebi pokazuje besmislenost ovih tvrdnji. Pritom ODIHR kaže u izveštaju da po zakonu prevoz birača autobusima nije zabranjen, osim kada se pruža u zamenu za glasove. Sasvim jasno”, rekla je Brnabić.


Vučić dominirao kampanjom, jer je opozicija želela takvu kampanju

Premijerka Srbije rekla je danas povodom navoda u izveštaju ODIHR-a da je izbornom kampanjom za decembarske izbore dominirao predsednik Srbije Aleksandar Vučić da je opozicija želela takvu kampanju, jer je nju pravila kao referendum o tome “da li su građani za Aleksandra Vučića ili ne”.

Ona je kao primer navela debatne emisije tokom izborne kampanje, kada je opozicija na sva ključna pitanja, poput toga da li se zalažu za sankcije Ruskoj Federaciji, kakav im je stav prema Kosovu i Metohiji ili o ekološkim problemima, odgovarala isključivo da su oni “protiv Aleksadnra Vučića”.
“Ali ja tvrdnju da je kampanjom dominirao Aleksandar Vučić zaista ne bih uzela kao nešto što se pripisuje nama. Opozicija je želela takvu kampanju. Ta kampanja je bila festival mržnje prema Aleksandru Vučiću i njegovoj porodici”, izjavila je Brnabić na konferenciji za medije povodom izveštaja Kancelarije OEBS-a za demokratske institucije i lјudska prava (ODIHR).


Ona smatra da takva kampanja nije bila u interesu opozicije i navela da ona lično nikad ne bi vodila takvu kampanju da je na njihovom mestu.
“Oni samo nek nastave. Da budem sasvim iskrena, mi nemamo problem s takvom kampanjom. Mi se ponosimo Aleksandrom Vučićem. Nikakav problem nemamo. Ako nastave u budućnosti takve kampanje, uvek će dobijati sve manje glasova”, rekla je Brnabić.


Ponovila je da je čitava kampanja opozicije bila zasnovana na ličnim uvredama prema Vučiću i njegovoj porodici, tako da sa te strane ime Aleksandra Vučića jeste dominiralo kampanjom.
“Ako je to negativan aspekt, u redu, onda verujem da taj negativan aspekt može da se pripiše opoziciji. Što se mene tiče, nikakav problem da dominira i budućim kampanjama. Kako god budete želeli, mi ćemo odgovarati na kampanje onako kako je to u interesu ove zemlje i svih građana, a to je otvorenošću, istinom, transparentnošću”, poručila je Brnabić.


Mediji Junajted grupe objavili izveštaj pre ODIHR,dok nije bio finalni

Brnabić je izjavila danas da su mediji Junajteg grupe objavili izveštaj pre ODIHR dok je još nije bio finalni i da to nije urađeno u interesu javnosti već da bi i dalje širili lažni narativ kako je bilo krađe izbora u Srbiji, kao i u interesu vlasnika tih medija.


Premijerka je tako odgovorila na pitanje novinara N1 u čemu je problem što su ga objavili nekoliko sati pre, uz komentar da je to urađeno u interesu javnosti da sazna šta piše u tom dokumentu.
“Tako je, to jeste javni interes. Problem je što ste ga objavili pre nego što ga je ODIHR objavio. Problem je u tome što je moguće da to u tom trenutku nije bio finalni izveštaj ODIHR. Zato što ODIHR u skladu sa svojim procedurama, 48 sati pre objavljivanja finalnog izveštaja, pošalje izveštaj određenim akterima relevantnim za taj postupak da pogledaju i daju komentare. I taj izveštaj onda dodatno može da se menja u skladu sa tim komentarima”, rekla je ona.


Premijerka Brnabić je istakla da je vlada juče u 10 časova ujutru imala razgovor sa timom ODIHR u skladu sa njihovim procedurama i pravilima.
“Dakle, tih 48 sati je da bi dobili komentare, da bi saslušali sve relevantne strane i možda eventualno nešto promenili u finalnom izveštaju. Zbog toga se čeka finalni izveštaj. U javnom interesu je svih zemalja da taj finalni izveštaj ODIHR što pre ugleda svetlost dana i da se prezentuje svim građanima. Ali se samo u Srbiji do sada desilo da neko objavi taj izveštaj pre nego što ga objavi ODIHR”, navela je premijerka.


Naglasila je da to govori o tim medijima da ne poštuju procedure, niti ODIHR, niti taj izveštaj, niti bilo koga drugog ko je na tome radio.
“Objavili ste stvari iz nečega što možda i nije finalni izveštaj ODIHR. Zato što su oni u odnosu na komentare i dalje radili na tom izveštaju. A objavili ste ga ne zarad javnog interesa, nego zarad širenja daljeg narativa o tome da je bilo krađe izbora. Lažnog narativa. Zato što o tome nema ničega, to ne postoji u izveštaju ODIHR. Tako da to nije bio javni interes, to je bio interes vašeg vlasnika”, navela je premijerka.


bilten logo

Kako biste nas lakše pratili i bili u toku preuzmite našu aplikaciju za Android ili Iphone.


POSLEDNJE VESTI: