Podeli vest

Predsednica Vlade Srbije Ana Brnabić učestvovala je onlajn na Samitu o veštačkoj inteligenciji i inovacijama (AI Innovation Summit), a ujedno i na otvaranju “Inovacionog haba i laboratorije za veštačku inteligenciju 1871“ najvećeg IT hab-a u tom delu Amerike, sa više od 3,5 milijarde dolara investiranih u njihove članice, koji se održava u Čikagu.

Autor : Bilten.rs , Izvor : Tanjug

brnabić
FOTO TANJUG/ VLADA REPUBLIKE SRBIJE/ PEĐA VUČKOVIĆ

Premijerka je u uvodnom izlaganju govorila na temu “Perspektiva globalne transformacije vođene veštačkom inteligencijom” i predstavla Srbiju i sve naše uspehe na polju informaciono-komunikacionih tehnologija, digitalizacije, veštačke inteligencije, inovacija i razvoju biotehnologije, kao i planova za budućnost, saopšteno je iz Vlade Srbije.

Od početka svog prvog mandata iz 2017. godine kao jedan od glavnih prioriteta postavila sam IT i digitalizaciju, a danas je tačno šest godina od mog prvog radnog dana kao predsednice Vlade, rekla je premijerka tokom jučerašnjeg obraćanja na onlaj samitu.

„U politiku i Vladu Srbije ušla sam na poziv Aleksandra Vučića 2016. godine, kao ministarka državne uprave i lokalne samouprave i prva stvar na kojoj sam želela da radim je bila eUprava. Nisam nikada maštala da budem poličarka, ali sam sanjala o tome da uradim nešto veliko za svoju zemlju i upravo sam u elektronskoj upravi videla svoju šansu. Osim toga, od tada smo uradili mnogo i na razvoju IT sektora u našoj zemlji, a sve u cilju da omogućimo ubrzani razvoj IT, digitalizacije i preduzetništva“, izjavila je premijerka.

O dostignutom rastu IT sektora kod nas govori podatak da je izvoz IT usluga iz naše zemlju iznosio 345 miliona evra u 2012. godini, a da se ove godine očekuje da bude četiri milijarde evra.

“Ključne oblasti u kojima vidimo potencijal su veštačka inteligencija i biotehnologija, takođe vidimo Srbiju kao zemlju koja može da bude regionalni lider u razvoju globalnih AI (Artificial intelligence) rešenja, ali i kao mestu gde ćemo usvojiti veštačku inteligenciju kako bi omogućila kontinuiranu transformaciju naše privrede, tako da bude produktivnija i zasnovana na znanju”, rekla je ona i dodala i dodala da će to dovesti do toga da ljudi imaju bolje poslove i veći životni standard.

Učesnike Samita premijerka je upoznala sa ciljem strategije koju smo usvojili, a to je razvoj AI u obrazovanju, istraživanju i razvoju kao i usvajanje AI na odgovoran i etički način.

Predsednica Vlade istakla je da je Srbija prva zemlja u regionu Jugoistočne Evrope, koja je usvojila strategiju veštačke inteligencije 2019. godine. Takođe, prva smo zemlja u JIE koja je osnovala Institut za veštačku inteligenciju 2021. godine, uspostavila Nacionalnu platformu za AI superračunare, kao i jedna od 11 država koja je uvela AI u osnovne i srednje škole.

„Ove godine smo usvojili i sveobuhvatne etičke smernice za primenu veštačke inteligencije. Cilj je da razvoj regulative koja omogućava brzi razvoj inovacija, i time budemo među liderima u Evropi”, rekla je premijerka i ukazala da se radi na razvoju BIO4 Kampusa kojim Srbija želi da izgradi ekosistem koji omogućava razvoj biotehnoloških rešenja sa fleksibilnom regulativom, koja će biti u skladu sa najvišim etičkim standardima, ističe se u saopštenju Vlade Srbije.


bilten logo

Kako biste nas lakše pratili i bili u toku preuzmite našu aplikaciju za Android ili Iphone.


POSLEDNJE VESTI: