Podeli vest

Naš cilj je da sačuvamo mir i obezbedimo stabilnost i to je jedini zadatak danas u Briselu, poručila je Brnabić.

Autor : Bilten.rs , Izvor : Tanjug

brnabić
Foto: Shutterstock

Premijerka Ana Brnabić izjavila je danas da Beograd u Briselu nastupa sa jasnom političkom agendom, na kojoj su prioritet mir i stabilnost i poručila da Srbija insistira na poštovanju međunarodnog prava, Briselskog sporazuma i Rezolucije 1244 SB UN.

“Naš cilj je da sačuvamo mir i obezbedimo stabilnost i to je jedini zadatak danas u Briselu”, poručila je Brnabić.

Ona je za TV Prva rekla da će se danas govoriti o spornim temama – lične karte i tablice, koje su dokaz da Kurti ide dalje i stalno provocira.

Srbi na KiM se, kaže, uzdaju u KFOR, ali da, ukoliko dođe do toga da KFOR reaguje, to znači da je narušen mir i da je došlo do oružanog sukoba.

Na pitanje da li će Srbija uspeti da obezbedi mir, Brnabić je rekla da je to teško, ali da se nada da će do toga ipak doći.

“Ne vidim da Aljbin Kurti želi da odustane od sprovođenja svojih namera, a te namere su da protera Srbe sa Kosova”, istakla je premijerka.

Kazala je da ni EU ni Kvinta nisu mogle da utiču da Kurti dva puta ukine onsnovna ljudska prava Srba sa severa KiM.

Ocenila je da EU i Kvinta tek sada vide koliko su dopustili Kurtiju i dodala da nije sigurana “da li sada mogu da ga obuzdaju i vrate u okvire da sa njim može da se razgovara”.

Objasnila je da Albanci sada ne žele NATO na KiM za razliku od Srba, što govori o namrama albanskih političara.

Navela je da je predsednik Vučić dostavio u Briselu dokument sa tačnim brojem napada na Srbe, upada albanskih snaga pod punim naoružanjem na naše teritorije, primera skrnavljenja crkava i manastira i napada na imovinu Srba.

Takođe, naglasila je da je Srbija otvorena za razgovore na sve teme kao što su snabdevenost ergentima na KiM i nestale osobe, ali da prištinski političari za to nisu spremni.

Kada je u pitanju formiranje srpskih zajednica na KiM i da li EU može da garantuje da će se do formiranja zajednica doći, Brnabić je kazala da je to navedeno u Briselskom sporazumu, ali da EU nije uspela da implementira taj sporazum devet godina.


bilten logo

Kako biste nas lakše pratili i bili u toku preuzmite našu aplikaciju za Android ili Iphone.


POSLEDNJE VESTI: