Podeli vest

Premijerka Srbije i potpredsednica Srpske napredne stranke Ana Brnabić ocenila je danas da opozicija time što traži da se iz imena liste “Srbija ne sme da stane” izbaci ime Aleksandra Vučića želi da ga diskvalifikuje “jer ne mogu da pobede nijednu listu koja nosi njegovo ime”.

Autor : Bilten.rs , Izvor : Tanjug

FOTO TANJUG/ JADRANKA ILIĆ

“Oni nisu za demokratiju, oni su protiv Aleksandra Vučića i to je sve. Ja mislim da bi bilo fer za sve građane Srbije, a posebno za Beograd koji ide na nove izbore da se njihova lista ujedinjene opozicije zove kako jeste – ‘Nasiljem protiv Srbije – Šider Šenah i Rot’, a da se naša liste zove imenom jednog Srbina, Aleksandra Vučića i to je osnovna razlika između naših lista”, rekla je Brnabić.

Kako kaže, ne zna kako je to sad odjednom nedemokratski ono što radi čitav svet i što se radilo do sada i u Srbiji “kada su njihovi bili na vlasti”.

“Nije to do demokratije. To je do toga da oni znaju kao što su rekli i u Briselu i u Strazburu da oni ne mogu da pobede nijednu listu kakva god ona bila i na kom god nivou to bilo u Srbiji ako ta lista nosi ime Aleksandar Vučić, pa onda ako ne možete da pobedite onda ga diskvalifikujete. Tako oni misle da radi demokratija”, rekla je Brnabić.

Brnabić primećuje da je naziv liste izgleda najvažnija tema “bez obzira na demokratske principe, demokratske standarde, demokratske norme, kako u Srbiji, tako i u inostranstvu”, uključujući i zemlje kao što je Nemačka, Francuska, Italija, Španija, Sjedinjene Američke Države, gde je, kako kaže, svuda dozvoljeno da predsednik Republike pozajmi svoje ime listi kojoj želi da podrži.

Ona je podsetila da je bivši predsednik Boris Tadić takođe pozajmio svoje ime Demokratskoj stranci na izborima na svim nivoima.

“I to tada nije predstavljalo problem ni za nevladine organizacije, organizacije civilnog društva, kao što su Građanske inicijative, Proglasi…”, rekla je Brnabić.

BRNABIĆ: NTP U KRUŠEVCU, VREDAN 16 MILIONA EVRA, BIĆE ZAVRŠEN 2025.

Predsednica Vlade Srbije Ana Brnabić izjavila je danas prilikom polaganja kamena temeljca za Regionalni naučno-tehnološki park u Kruševcu da će u taj projekat biti uloženo 16 miliona evra, a da će radovi biti završeni u oktobru 2025. godine.

Ona je čestitala Kruševcu i Kruševljanima što time praktično staju u red gradova kao što su Beograd, Novi Sad, Čačak, Niš, Kragujevac, koji će imati naučno-tehnološki park.

“Na Kruševcu je možda još veća obaveza i još veća odgovornost, a to je da ovo bude regionalni centar za napredne tehnologije, za naprednu industriju, za čitav razvojni okrug pa i šire”, poručila je Brnabić.

Ona je istakla je da je u Kruševcu bila na Vidovdan 2021, na molbu tadašnjeg gradonačelnika Bratislava Gašića i da se tada rodila ideja o Regionalnom NTP u Kruševcu čija je izgradnja počela za samo dve i po godine.

“To je nekada za Srbiju bilo nezamislivo, a danas je standard. Srbija nema vremena za gubljenje, zato što moramo svaki dan da uradimo nešto, da ostvarimo sve one potencijale koje Srbija ima, a ima ih još mnogo”, poručila je Brnabić.

Ona je dodala da je za dve i po godine završeno projektovanje, da su našli finansiranje, potpisali ugovor o finansiranju s Europskom bankom za obnovu i razvoj koja daje najpovoljnije moguće kredite, a da je zatim sve to ratifikovano u Skupštini, raspisan tender, izabrana najbolja ponuda i krenulo se u izgradnju.

“Uvek je važan dan kada počinjete nešto novo. A mi sada počinjemo da gradimo još jedan od onih projekata koje smo obećali čitavoj Srbiji i celom našem narodu u okviru programa Srbija 2027 – Skok u budućnost. Mnogi su mislili kada smo predstavili taj Plan da su to samo bajke, maštarije, da nije moguće sve to uraditi za četiri godine. Ali vidite da se radi i vidite da svaki dan počinjemo ili nastavljamo neki od tih projekata”, rekla je premijerka.

Dodala je da je sigurna da će sve što je obećano biti ispunjeno do kraja 2027. godine i da će se time obezbediti da se u Srbiji još dodatno bolje i kvalitetnije živi.

“Sigurna sam da ćemo postići cilj da prosečna plata u Srbije bude makar 1.400 evra, a da prosečna penzija i minimalac bude najmanje 650 evra. A da bismo taj cilj postigli, moramo da uradimo sve one projekte koje smo obećavali. I ovo je jedan od važnih projekata koje moramo da uradimo da bismo dostigli ciljeve koje smo obećali našoj zemlji i našem narodu”, rekla je Brnabić.

Ona je pozvala Kruševljane da NTP počne da radi čim bude završen jer je, kako je rekla, mnogo vremena izgubilljeno od 2012. godine.

“Previše vremena i prilika je propušteno. Previše poslova ugašeno. Previše karijera uništeno. Previše porodica ostavljeno bez posla. Mnogo toga smo nadoknadili do ove 2024. godine. Stvorili smo zajedno u poslednjih 11 godina preko 550.000 radnih mesta”, rekla je Brnabić.

Dodala je da može da se ostvari da “Srbija bude ono što Srbija jeste”, a to je, kako je istakla, sigurno jedna od najuspešnijih, ako ne i najuspešnija zemlja u Evropi.

“To mi možemo da budemo. To Srbija ima u sebi. To naš narod ima u sebi”, poručila je premijerka.

Gradonačelnik Kruševca Ivan Manojlović izjavio je da je gradnja Regionalnog naučno-tehnološkog parka u Kruševcu ogromna stvar za čitav Rasinski okrug.

Kako je rekao, najzaslužniji za iniciranje te ideje bili su upravo aktuelni ministar unutrašnjih poslova Bratislav Gašić i premijerka Ana Brnabić koja je “imala vremena i želju da sasluša ideju i koja je pomogla da se pronađe način da se ona ostvari”.

“I ono što je posebno važno, što je zaista više decenijska potreba Rasinskog okruga je da će Kruševac i Rasinski okrug dobiti prvi put poluotvoreni sajamski prostor kako bismo mogli da na adekvatan i savremen način predstavimo privredu, proizvode i usluge našeg okruga”, rekao je gradonačelnik Kruševca.

Direktor Evropske banke za obnovu i razvoj (EBRD) za Zapadni Balkan Mateo Kolanđeli rekao je da je otvaranje novog naučno-tehonološkog parka važno dostignuće za inovacioni eko-sistem u Srbiji.

“Ponosni smo što smo deo ovog projekta, kroz zajam od 18 miliona evra uložili smo u tri naučno tehnološka parka u Nišu, Čačku i Kruševcu, kao i finansiranje BIO 4 kampusa u Beogradu”, naveo je Kolanđeli.

Kolanđeli je istakao da će EBRD podržati eko-sistem za inovacije u Srbiji, kao i razvoj mladih talenata, sa akcentom na ženske inovatore.

“Ovo je veliki projekat za nas, velika godina za nas u Srbiji, u kojoj smo uložili smo 850 miliona evra. Prvi put Srbija je bila jedna od top 5 primalaca globalne inovacije EBRD, ponosni smo zbog toga”, istakao je Kolanđeli.

Naveo je da kreiranje šansi u manjim gradovima daje mogućnost mladim preduzenticima da se razviju u njihovom gradu.

Prema rečima Kolanđelija, EBRD uveliko radi i radiće na podržavanju srpskih startapova.

“Trenutno podržavamo 20 startapova kroz program koji se zove ‘Star Venture’ kroz koji dajemo pomoć u znanju i finansijama potrebnim za razvoj, kako bi se razvili na sledeći nivo”, ukazao je Kolanđeli.

Polaganjem kamena temeljca počinje izgradnja Regionalng industrijsko-tehnološkog parka u Kruševcu, koji će se prostirati na površini od 10.000 kvadrata u industrijskoj zoni.

NTP u Kruševcu će biti smešten na lokaciji bivše upravne zgrade Hemijske industrije “Župa” u Dedini i zauzeće površinu od 1,6 hektara, na kojoj će se nalaziti glavna zgrada, konferencijske sale i 39 poslovnih modula namenjenih za rad tehnološko i istraživački orijentisanih kompanija za više od 200 korisnika.

U drugom delu je planirano 14 proizvodnih modula od po 280 metara kvadratnih, a ukupna površina hala je oko 4.000 metara kvadratnih.

U Vladi Srbije su u junu prošle godine potpisani Ugovor o zajmu i Ugovor o projektu između Vlade Srbije i EBRD, kojim je obezbeđeno 80 miliona evra, od kojih će 70 miliona biti opredeljeno za izgradnju naučno-tehnoloških parkova u Čačku, Nišu i Kruševcu, a ostalih 10 miliona za izgradnju BIO 4 kampusa u Beogradu.

Svečanom polaganju kamena temeljca prisustvovali su gradonačelnik Kruševca Ivan Manojlović, ministarka nauke, tehnološkog razvoja i inovacija Jelena Begović, ministar unutrašnjih poslova Bratislav Gašić, direktorka Biznis inkubator centra Kruševac Martina Manojlović kao i direktor EBRD za Zapadni Balkan Mateo Kolanđeli.

BRNABIĆ: O PRITISKU SA ZAPADA GOVORI ČOVEK SA LISTE KOJA NIJE DALA VEĆINU U BG

Premijerka i potpredsednica Srpske napredne stranke Ana Brnabić ukazala je danas da o pritiscima sa zapada zbog kojih je navodno SNS odlučila da se ide na nove beogradske izbore govori odbornik sa liste “Mi – glas iz naroda” koja upravo nije dala većinu za formiranje vlasti u prestonici.

Brnabić je tako prokomentarisala izjavu Borislava Antonijevića sa liste “Mi – glas iz naroda” da je SNS podlegla pritiscima sa zapada i da se zbog toga ide na nove izbore u Beogradu.

“Neverovatno da je to neko ko je sa liste Mi glas iz naroda mogao da kaže, posebno on koji je u stvari govorio da oni ne žele da idu u koaliciju sa listom Aleksandar Vučić ‘Beograd ne sme da stane’ i da je to njihov principijalni stav. I čovek koji je rekao da je možda došlo vreme da se ne prave neprincipijalne koalicije”, rekla je Brnabić novinarima u Kruševcu.

Kako dodaje, nije sigurna “šta je taj čovek želeo da kaže” pošto je rekao da ne bi blio fer “da smo uzeli one odbornike sa liste koji su želeli da se pridruže i da daju većinu”.

“Aleksandar Vučić je rekao politika nije matematika i taj legitimitet bi bio upitan. Da, imamo matematičku većinu, ali legitimitet bi bio upitan. Tako da nisam onda sigurna baš šta taj čovek želi da kaže, pošto nisu hteli da daju većinu”, rekla je Brnabić.


bilten logo

Kako biste nas lakše pratili i bili u toku preuzmite našu aplikaciju za Android ili Iphone.


POSLEDNJE VESTI: