Podeli vest

Premijerka Srbije Ana Brnabić izjavila je danas da vlast nema ništa protiv održavanja vanrednih parlamentarnih izbora, i istakla da, iako o mogućem datumu njihovog raspisivanja nije stigla da razgovara, njen stav je da je bolje da izbori budu pre nego kasnije.

Autor : Bilten.rs , Izvor : Tanjug

FOTO TANJUG/ VLADA REPUBLIKE SRBIJE/ PEĐA VUČKOVIĆ/

“Uvek smo govorili da ne bežimo od izbora i uvek govorimo isto, za razliku od opozicije, koja svaki dan menja svoje mišljenje. Koliko se sećam određeni ljudi iz opozicije su rekli da žele beogradske izbore, drugi deo opozicije je rekao da ne želi ni beogradske izbore, onda je Aleksandar Vučić rekao idemo na sve izbore, nikakav problem, onda su oni najavili proteste ukoliko budu bili vanredni parlamentarni izbori, a ja sam rekla – moja ostavka je na stolu idemo na izbore, nikakav problem. Sada oni kažu da žele sve izbore”, rekla je premijerka nakon posete fabrici FIlip Moris u Nišu, odgovarajući na pitanje novinara.

Ona je, kao član SNS-a, istakla da je ta stranka uvek spremna na izbore, a kao predsednica Vlade da je njen stav da je bolje da izbori budu pre nego kasnije, jer Srbija nema vremna za gubljenje.

“Važne stvari su pred nama, počnite od toga da mi treba da se pripremimo za 2027. godinu jer smo domaćin izložbe EXPO2027. Ja se nadam da će izbori biti što pre, nisam sigurna kako je sada opozicija promenila svoje mišljenje od toga da će protestovati ukoliko budu raspisani vanredni parlamentarni izbori, ali evo sad žele tako da, odlično, meni se čini da smo došli na isto”, rekla je premijerka.

Na pitanje da li su razgovarali o datumu održavanja vanrednih parlamentarnih izbora premijerka je rekla da nije, i da ne zna kada bi mogla da razgovara o datumu pošto je juče bila pre podne u Skupštini a posle podne imala druge sastanke i pripremala se za današnji obilazak fabrike u Nišu.

“Vidim da oni i danas blokiraju, odnosno pokušavaju da blokiraju Skupštinu, nije moguće blokirati Skupštinu, parlament je narodni, to je dom demokratije ne možete da ga blokirate. Možete da otežate rad ljudima koji žele da rade, ali ne možete da ga blokirate i to je ono što oni rade već dva dana – pokušavaju da otežaju rad i pod teškim okolnostima i dok vam neko pišti, vrišti i ne dozvoljava vam i pokušava da vas spreči da pričate i iznesete svoje mišljenje, čak i kada se radi o bolesnoj deci, što je zaista sumrak ljudskosti koji je opozicija pokazala. Mi nemamo opciju da odustanemo i luksuz da posustanemo”.

Brnabić je rekla da se vlast bori za jednokratnu pomoć majkama sa decom do 16 godina, za udvostručennje subvencija za poljoprivrednike, za veće plate i penzije i da, ukoliko bi odustala i posustala i rebalans ne bi prošao, a to je ono što opozicija želi, to znači da penzioneri ne bi imali povećanje penzija.

“Ukoliko mi pobedimo i izguramo pod bilo kakvim okolnostima, sve da vas neko gađa tamo, pišti, vrišti i da pušta muziku i kako god, ukoliko uspemo, a uspećemo, penzije će biti povećanje od 1. oktobra 5,5 odsto. Ukoliko opozicija uspe u blokadi rada Skupštine to direktno znači da jednokratna finansijska pomoć majkama od 10.000 dinara neće biti isplaćena jer je to predviđeno rebalansom budžeta, i ne razumem zašto je opozicija protiv toga”, rekla je Brnabić.

Brnabić: Niš je u poslednjih 10 godina napredovao u svim sferama

Premijerka Srbije Ana Brnabić izjavila je danas da je Niš u poslednjih 10 godina napredovao u svim sferama i konačno postao saobraćajno čvorište, ali da postoji još mnogo planova za dalji razvoj tog grada.

“Završili smo Koridor 10 i južni krak do granice sa Severnom Makedonijom i istočni krak do granice sa Bugarskom, dodatno smo uložili u niški aerodrom, radimo rekonstrukciju pruga, sa EU smo dogovorili ogroman kapitalni projekat brze pruge od Beograda do Niša. Mnogo je toga urađeno, otvoreno više hiljada radnih mesta. Posebno sam ponosna na naučno-tehnološki park u ovom gradu, i na to što ćemo uložiti još 20 miliona evra za dodatnu zgradu”, rekla je premijerka nakon obilaska fabrike Filip Moris u Nišu.

Na pitanje novinara dokle se stiglo sa izgradnjom stanova za pripadnike snaga bezbednosti u Nišu, premijerka je odgovorila da misli da će to biti uskoro završeno i dodala da je bilo puno problema sa razminiranjem, i sa nekim arheološkim nalazištima i sa nekim pravno-imovinskim odnosima, kao i sa izvođačem radova.

“Radimo na projektu studentskog doma i stanova za mlade naučnike u Nišu zajedno sa Ministarstvom prosvete i Ministarstvom nauke. Imamo ideje i to mi je visoko na listi prioriteta za Niš da se završi, jer je sramota da to decenijama stoji tako nezavršeno, a i potrebno nam je jer je Niš sve jači centar novih tehnologija”, rekla je premijerka.

Zamoljena da prokomentariše tri godine rada gradske vlasti u Nišu, premijerka je rekla da je nezahvalno da komentariše svaku lokalnu samoupravu i svaku gradsku ili opštinsku vlast.

“Mi se zaista svuda i u svakom delu Srbije trudimo da radimo u jednom timu – a kada to kažem, mislim na predsednika Srbije Aleksandra Vučića, Vladu i lokalnu samoupravu, jer samo na taj način možemo da imamo prave, dobre rezutate. Uradili smo mnogo toga zajedno. Da li sam potpuno zadovoljna? Nisam, zato što nikada nismo. Još jednom kažem – Srbija nema vremena na gubljenje”, rekla je Brnabić.

Brnabić: Kompanija Filip Moris ulaže još 100 miliona dolara u Srbiji

Kompanija Filip Moris obeležila je danas 20 godina od privatizacije Duvanske industrije Niš u prisustvu premijerke Ana Brnabić i najavila novu investiciju vrednu 100 miliona dolara, u okviru koje će biti otvoreno 200 novih radnih mesta. Premijerka Brnabić čestitala je danas kompaniji Filip Moris Internešnal 20 godina uspešnog poslovanja u Srbiji prilikom posete i istakla da je ovom prilikom dobila izuzetnu vest da će kompanija investirati dodatnih 100 miliona dolara u zemlji, što znači još 200 radnih mesta za građane Niša.

Tim povodom potpisan je Memorandum o razumevanju između kompanije Philip Morris Operations a.d. Niš (PMOP) i Vlade Srbije. U ime vlade Memorandum o razumevanju potpisala je premijerka Ana Brnabić, koja je tom prilikom rekla da današnji jubilej predstavlja novi početak za kompaniju Filip Moris Internešnel u Srbiji, koja je jedan od lidera u inovacijama, savremenim tehnologijama i koja svojim potrošačima nudi sve inovativnija i bolja rešenja.

“Ja ovo vidim kao jedan novi početak, jeste 100 miliona dolara posebno značajno u vremenima kada su neke od najvećih evropskih ekonomija u recesiji i kada imamo priličnu nestabilnost i rat u Evropi. Ja ovo vidim i kao početak jednog novog života kompanije Filip Moris u Srbiji. Hvala što ste ovom investicijom pokazali da verujete u to da ova zemlja ima neverovatne talentovane, kreativne, inovativne ljude, jako dobro obrazovane posebno u oblasti savremeneih tehnologija”, rekla je premijerka.

Brnabić je naglasila da kompanija Filip Moris od 2020. godine ulaže mnogo u našoj zemlji, i da je do sada oko pet miliona dolara uložila u naše mikro, male, startap kompanije, u naše inovatore i kreativce kroz program Startek koji implementira NALED.

“Do sada su finansirali 57 projekata, a u novembru će biti proglašenje novih grantova za nove inovatore i nove projekte u Srbiji. Takođe, ova kompanija je odlučila da produži projekat Startek i da se nastavi i u 2024. godini, i ja se nadam još tri naredne godine. Vest je i to da će da dodatno pokrene još jedan projekat, koji će raditi isključivo sa istraživačkim institutima i razvojnim centrima i gde ćemo mi pokušati da sa našim znanjem, talentima, pameću u Srbiji da nađemo neka inovativna rešenja za čitavu ovu industriju”, istakla je premijerka. Brnabić je najavila da će Vlada Srbije investirati dodatnih preko 20 miliona evra u još jednu zgradu Naučno – tehnološkog parka (NTP) u Nišu.

“Reč je o 17.000 metara kvadratnih. Ovaj NTP danas u Nišu ima otprilike 40 kompanija sa preko 600 zaposlenih, dodatna zgrada biće još veća i očekujemo da tu bude između 700 i 1000 inženjera”, rekla je Brnabić. Investiciju od 100 miliona dolara je u ime kompanije Philip Morris najavio generalni direktor kompanije Jacek Olčak.

“Danas pravimo veliki iskorak ka ostvarenju naše vizije budućnosti u kojoj će cigarete biti zamenjene boljim alternativama. Fabrika u Nišu je odličan primer razvoja i modernizacije koji donosi vrhunske poslovne rezultate kroz primenu savremenih tehnoloških rešenja i inovacija. Zahvalni smo Vladi Srbije što je stvorila dobro poslovno okruženje koje nam je omogućilo da ovde uspešno poslujemo 20 godina, ali i da nastavimo da investiramo”, izjavio je Olčak.

Ovom investicijom, fabrika u Nišu, koja je do sada proizvodila samo tradicionalne cigarete, pokrenuće i proizvodnju nove linije bezdimnih duvanskih proizvoda, koji će biti namenjeni izvozu. Sa ovom investicijom, ukupno ulaganje kompanije Filip Moris u poslovanje u Srbiji premašiće milijardu dolara.


bilten logo

Kako biste nas lakše pratili i bili u toku preuzmite našu aplikaciju za Android ili Iphone.


RIVELKOM-reklama

POSLEDNJE VESTI:

POGLEDAJTE JOŠ: