Podeli vest

Predsednica Vlade Ana Brnabić rekla je danas da je Predlog zakona o upravljanju privrednim društvima u vlasništvu Srbije veoma važan za privredu i građane i da se njime ne privatizuju javna preduzeća i nacionalna dobra, kakvih kritika je bilo u prethodnom periodu.

Autor : Bilten.rs , Izvor : Tanjug

brnabić
FOTO TANJUG/ VLADA REPUBLIKE SRBIJE/ PEĐA VUČKOVIĆ/ARHIVA

“Predlog ovog zakona je važan za našu zemlju i građane, za konkurentnost privrede i uvećanje bogatstva preduzeća profesionalizacijom upravljanja njima. Zakonom bi otpočeli sistemsku reformu upravljanja svim privrednim društvima, pa i javnim preduzećima“, rekla je Brnabić na sastanku sa novinarima u Palati Srbije, koji je Vlada organizovala da bi se otklonile nedoumice oko ovog zakonskog predloga.

Premijerka je kazala da je predlog izazvao mnoge polemike i nedoumice i da je povučen iz procedire kako bi prošao još  jedan krug javne rasprave.

Vlada Srbije neće odustati od zakona o privrednim društvima

Premijerka Ana Brnabić izjavila je danas da Vlada Srbije neće odustati od predloga Zakona o upravljanju privrednim društvima u vlasništvu Srbije i naglasila da je otvorena za sve predloge u vezi sa njim, ali da je do sada u javnoj raspravi dobijeno veoma malo konstruktivnih predloga.

“Jedan od njih je onaj koji je dala Transparentnost Srbija, a odnosi se na potrebu usklađivanja Zakona o sprečavanju korupcije i to ćemo uraditi. Ostalo su bile uglavnom političke floskule”, istakla je Brnabić na sastanku sa novinarima u Palati Srbija, na kome je razgovarano o predlogu ovog zakona.

Odgovarajući na pitanje kada će se zakon naći na sednici Vlade, Brnabić je rekla da će sa ministrom finansija Sinišom Malim, koji sada privremeno vodi i Ministarstvo privrede, odlučiti da li da se organizuje još neka javna rasprava o ovom predlogu, pre razmatranja na vladi. 

Brnabić: Ni u jednom trenutku nismo planirali da privatizujemo EPS

Predsednica Vlade Ana Brnabić rekla je danas da ni u jednom trenutku nije planirano da se privatizuje Elektroprivreda Srbije, već da je u planu profesionalizacija EPS-a što je, smatra ona, u najboljem interesu radnika.

Brnabić je na sastanku sa novinarima koji prate ekonomiju i privredu, navela da je postavljen nadzorni odbor u kom su neki od najboljih evropskih stručnjaka, a da će direktor EPS-a biti izabran na konkursu, koji bi trebalo da bude raspisan u najkraćem mogućem roku.

Brnabić očekuje da se EPS u budućnosti vodi na profesionalniji način, kako bi mogao da se takmiči sa najjačim energetskim kompanijama na tlu Evrope, što će, ističe ona, za građane Srbije značiti sigurnost snabdevanja i dugoročnu održivost.

“Plan je profesionalizacija EPS-a, a mislim da je to u najboljem interesu radnika i da će im omogućiti veće plate”, naglasila je premijerka na sastanku organizovanim da bi se otklonile nedoumice oko Predloga zakona o upravljanju preduzećima u državnom vlasništvu.

Državna sekretarka Ministarstva finansija Slavica Savičić istakla je da u Zakonu o privrednim društvima postoji čitav niz privrednih društava koja posluju u formi Društva sa ograničenom odgovornošću, kao i da do sada nije postojala prepreka da se oni transformišu u smislu Zakona o privrednim društvima.

Savičić je rekla da okosnica Zakona nije njihova transformacija, već upravljanje i racionalno korišćenje resursa. Državna sekretarka je, povodom javnih preduzeća koja upravljaju nacionalnim parkovima, naglasila da ne postoji zakonski okvir da se zemljište unese u kapital tih preduzeća.

“Država je javnim preduzećima dala resurse da upravljaju parkovima kao dobri domaćini, ali im nije dala vlasnička prava ni u jednom trenutku. Upravljanje nije niti svojina niti korišćenje, ono je mnogo manji segment svojinskih prava”, rekla je Savičić. Istakla je da se javno preduzeće ne može javiti kao vlasnik u katastru, pošto je to javna svojina Republike Srbije.


bilten logo

Kako biste nas lakše pratili i bili u toku preuzmite našu aplikaciju za Android ili Iphone.


www.VRACARRESORT.com

POSLEDNJE VESTI:

POGLEDAJTE JOŠ