Podeli vest

Predsednica Skupštine Srbije Ana Brnabić izjavila je danas da je odluka dela opozicije o bojkotu izbora neodgovorna i da to pokazuje njihovu vrhunsku neozbiljnost.

Autor : Bilten.rs , Izvor :

OTO TANJUG/ NARODNA SKUPŠTINA REPUBLIKE SRBIJE/ PEĐA VUČKOVIĆ/

Odgovarajući na pitanje da li bojkot opozicije znači i nameru nekih drugih organizacija, pre svega stranih, da se izazovu politički sukobi i nestabilnost u Srbiji i kome to u ovom trenutku najviše odgovara, Brnabić je kazala da nema mišljenje o tome i da je to ne zanima, a da je odluka o bojkotu neodgovorna.

“Ja mislim da to pokazuje vrhunsku neozbiljnost. Pričali smo 17 dana, to je bio predlog na stolu. Dali su nam čak i rok do 18. aprila i taj rok smo ispoštovali. Ako žele da bojkotuju, neka bojkotuju. Ne bih se dalje bavila time. Neka objasne svojim pristalicama zbog čega im je to takva odluka. A opet, ja sam gotovo sigurna da će oni promeniti svoje mišljenje. To je na kraju krajeva i moja preporuka”, rekla je Brnabić.

Ona je dodala da je to u skladu sa demokratskim normama i standardima, da se učestvujete na izborima i još jednom je zamolila taj deo opozicije da prihvate njenu preporuku.

“Što se tiče unutrašnje destabilizacije, čini mi se da smo našli način polako da smirimo strasti. Meni je važno da nemamo tu unutrašnju destabilizaciju. Da li ima aktera koji žele to da nametnu? Apsolutno. Žao mi je što se to vidi i po nekim poslaničkim grupama koje nisu želele da učestvuju u razgovoru i dijalogu”, rekla je Brnabić. Kazala je da će se vlast boriti protiv destabilizacije, ali političkim sredstvima i normalnim razgovorom.

Mi nismo ni birali datum izbora već smo se rukovodili Ustavom i zakonima Srbije, izjavila je predsednica Ana Brnabić odgovarajući na pitanje novinara kako komentariše navode iz dela opozicije oko Dragana Đjilasa da izbori 2. juna odgovaraju Aleksandru Vučiću i njoj.

” Predložili smo alternativno rešenje da se Beogradski izbori održe 2. juna, kada im je i zakonski rok i time smo na eksplicitan zahtev ili molbu predsednika Srbije Aleksandra Vučića izašli u susret zahtevima opozicije, a da možemo da se dogovorimo oko svih ostalih lokalnih izbora, da ne budu u julu ili avgustu, da budu kasnije, septembru, oktobru, ukoliko to odgovara opoziciji. Na kraju krajeva, što nam dozvoljava više vremena da primenimo preporuke ODIHR-a”, rekla je ona.

Dodala je da je opozicija prvo insistirala na objedinjavanju i da svi izbori budu 2. juna, pa su dali predlog da se sve odloži za neki trenutak krajem godine. ”

Oba predloga su bila na stolu, na kraju krajeva, izabrali smo onaj koji svakako nije bio u suprotnosti sa Ustavom, zato što bi onaj da se odlože Beogradski izbori bio u suprotnosti sa Ustavom” , rekla je Brnabić.

Dodala je da rešenje koje je izabrano nije u suprotnosti sa Ustavom, jer se može promeniti zakon. Zahvalila je predstavnicima opozicije koji su, kako je rekla pokazali izbiljnost i odgovornost i koji su rekli da su dobili to što su tražili i da idu na izbore.

” Sa druge strane, ne razumem ove kao što su Đilas, Marinika Tepić i Miloš Jovanović. Ali neka oni građanima objašnjavaju šta su hteli, to nije moje da objašnjavam”, rekla je Brnabić.

Rzgovori se nastavljaju, ishod neizvestan

Ocenila je da ljudi sve vide i da će svako na izborima proći u skladu sa politikom koju vodi. On je rekla i da će se nastaviti razgovori sa opozicijom povodom njihovih zahteva koji su vezani za medije i uređivanje biračkog spiska, ali da je neizvesno da li će ti zahtevi biti ispunjeni do izbora, 2. juna, iako će, kako je rekla, ona ubrzati procese koliko god je to moguće.

“Nastavljamo rad, dakle formiramo radna tela i za uvid, kontrolu, reviziju biračkog spiska i radna tela za izmenu i dopunu čitavog niza zakona u skladu sa preporukama ODIHR-a. Ja ću insistirati da se to ubrza, pošto smo do sada sve ove dane pričali samo o datumima. Sada smo završili tu temu, ajde sada da pričamo o izbornim uslovima”, rekla je Brnabić odgovarajući na pitanje novinara da li se nastavljaju razgovori sa opozicijom o uslovima predstojećih izbora.

Što se tiče medija, rekla je Brnabić, u dogovoru sa svim poslaničkim grupama planiran je sastanak sa medijima, da se, kako je rekla, otvori i ta tema.

“Ne možemo da utičemo na uređivačku politiku, ali možemo da razgovaramo sa medijima. Koliko će moći da se primeni do drugog juna, ja ću dati sve od sebe da se primeni sve što je moguće, posebno što se tiče medija”, rekla je Brnabić. Kada je reč o biračkom spisku, Brnabić je rekla da radno telo koje će raditi na izmenama i dopunama zakona ima svoju brzinu, i da će ih ona ubrzavati. “Ali videćemo koliko će stići. Upravo to pitanje sam i ja postavljala nekoliko puta od 1. aprila kada smo krenuli u razgovore i pitala zašto insistirate da to bude, ukoliko do tada sumnjate da možemo da primenimo sve preporuke ODIHR-a. Oni su rekli zato što će to na kraju krajeva obezbediti da nemamo migraciju birača ili kako god”, rekla je Brnabić.

Istakla je da i dalje misli da je predlog da se beogradski izbori održe u najkasnijem mogućem terminu sada, a svi ostali lokalni na jesen bolji nego ovaj da izbori budu objedinjeni, na čemu je insistirala opozicija.

“Oni nisu želeli da razgovaraju o tome, tako da u redu, sad smo prihvatili ovo što su tražili. Takođe, ovo je presedan sa kojim ja nisam srećna, zato što smo nekome skratili mandat. Ali da će se ponoviti da vi u nekoj Skupštini imate podršku 184 poslanika, teško. Na kraju krajeva ne možemo više pričati o datumima, izgledamo i neozbiljno, i smešno, i neodgovorno pred građanima Srbije, suočeni sa ovakvim pritiscima, sa ovakvim izazovima, da razgovaramo oko datuma lokalnih izbora”, rekla je Brnabić.

Odgovarajući na pitanje o tome kako će izgledati komisija za birački spisak, Brnabić je rekla da je bilo različitih zahteva i predloga od strane opozicije i nevladinih organizacija, i da će se truditi da se nađe najbolji mogući kompromis.

“Mislim da ne treba sada da trošimo vreme na razgovore oko toga, nego da krenemo da radimo”, rekla je ona. Istakla je da postoje jasne stvari koje mogu da se urade već sada u skladu sa svim zakonima, a koje bi povećale transparentnost.


bilten logo

Kako biste nas lakše pratili i bili u toku preuzmite našu aplikaciju za Android ili Iphone.


POSLEDNJE VESTI: