Podeli vest

Premijerka Srbije Ana Brnabić rekla je, između ostalog, da će pitanje ambasadora Srbije u Crnoj Gori i Crne Gore u Srbiji uskoro biti rešeno

Autor : Bilten.rs , Izvor : Tanjug

BRNABIĆ ABAZOVIĆ
Foto: Tanjug/Rade Prelić

Premijerka Ana Brnabić poručila je danas, nakon sastanka sa crnogorskim premijerom Dritanom Abazovićem, da se nada da će nakon njegove posete Beogradu biti resetovani odnosi između dve zemlje i da će Srbija i Crna Gora ući i eru jako dobri i najboljih mogućih odnosa.

“Veoma nam je važna poseta, nadam se da ćemo uspeti ovom posetom da postignemo ono što znam da obolje želimo kao predsednici vlada, a to je da resetujemo odnose izmedu Srbije i CG i da udcjemo u eru zaista jako dobrih i najboljih mogićih odnosa”, istakla je Brnabićeva na konferenciji za medije za Abazoviće.

Naglasila je da ni Srbija ni Crna Gora nemaju nikog bližeg, ni u politici, niti ekonomski, niti u smislu građana dve zemljle.

“Povezuju nas sve vrste odnosa, Srbiju i CG, a poslednjih nekoliko godina se tu nakupilo dosta otvornih i teških pitanja”, rekla je Brnabićeva.

Poručila je da će Srbija biti otvorena da rešava sva ta otvorena pitanja i unapreduje naše političke i ekonomske odnose.

Premijerka Srbija pozvala je Abazovića da se Crna Gora još danas priključi inicijativi Otvoreni Balkan.

“Želim da zahvalim Abazoviću na tome što je nekako čista srca pristupio tome da vidi koji su benefiti inicijative OB i bio na sastanku u Ohridu. Ponudila sam da damo sve informacije o toj inicijativi i kalkulacijama kojoe imamo oko koristi koje OB donosi našim građanima, uz molbu i poziv da se još danas priključe inicijativi OB”, poručila je Brnabićeva.

Istakla je da bi to puno značilo u ovim turbulentim vremenima i doprinelo većoj bezbednosti za građane.

To je ogorman zamajac, istakla je premijerka Srbije.

Kaže da je razgovor sa Abazovićem bio vrlo konkretan i da su definisana pitanja koja možemo brzo da rešavamo i koja mogu direktno i odmah da utiču na poboljsasnje privrednih odnosa.

Premijerka je rekla da već 12 godine između dve zemlje ne postoji dirketan platni promet i da ukupan platni promet ide preko posredničkih stranih banaka.

“To ne samo da povećava troškove poslovanja već ih čini i mnogo komplikovanijim. To je jedna tema koju mogu da reše naše centralne banke”, rekla je ona.

Brnabićeva kaže da će se danas i sutra razgovrati o tome i sa guvernerkom Narodna banke Srbije Anom Brnabić, kako bi se to pokrenulo sa mrtve tačke.

Istakla je da su razgovori vođeni i po pitanju snabdevanja hrane i energentima zbog aktuelne krize.

Ona je ponovila poruku predsednika Aleksandra Vučića da Srbija ima dovoljno hrana i da će i naši partneri u regionu imati hranu.

Brnabićeva je rekla da je Srbija izvoznik osnovnih namirnica kao što je pšenica, ulje, brašno i drugo.

“Što se tiče energenata, tu postoji ogorman potencijal za saradnju u budućnosti”, rekla je ona i dodala da su posebno zanimljivi projekti između Srbije, CG i BiH u hidro sektoru, pošto tu postoje značajni potencijali, koje treba da iskoristimo, kako bi povećali energetske kapacitete.

Naglasila je da dve zemlje treba dalje infrastrukturno da se povežu putno i železnički i podsetila da je Srbija već počela da gradi autoput od Požege do Boljara na granici sa Crnom Gorom, kao i da je cilj da se što u kraćem roku povežemo infrastrukrno sa CG.

Ona je rekla da treba da se povežemo bolje i u železničkom saobaćaju, da ćemo zato rekonsturisati barsku prugu i napomenula da Luka Bar ima veliki značaj.

Brnabićeva je navela da smo u periodu januar – april ove godine imali trgovinsku razmenu između Srbije i CG u vrednosti od 307 miliolna evra, što je za 29 odsto više nego u istom periodu 2021. godine.

“U ovoj 2022. će taj nivo preći milijardu evra. Ako rešimo pitanje platnog prometa, to lako možemo da pređemo. Želimo da budemo mnogo bliži politički i ekonomski”, poručila je premijerka Srbije.

Pitanje abasadora će uskoro biti rešeno

“Premijer Crne Gore Dritan Abazović je podelio svoja razmišljanja u vezi sa ambasadorom Crne Gore u Srbiji sa mnom i ja sa velikim nestrpljenjem očekujem da, naravno u skladu sa njegovim Ustavnim nadležnostima i dužnostima, predsednik Srbije Aleksandar Vučić dočeka novog ambasadora Crne Gore u Srbiji”, karzala je premijerka nakon današnjeg sastanka u Palati Srbija sa premijerom Crne Gore Dritanom Abazovićem.

Ona je to poručila odgovarajući na pitanja novinara da li su razgovarali o imenima budućih ambasadora Srbije u Crnoj Gori i Crne Gore u Srbiji i da li će to doprineti normalizaciji diplomatskih odnosa i da li je pokrenuto pitanje zadržavanja pojedinih crogorskih poslanika na granici sa Srbijom?

Premijerka je objasnila da će se pitanje ambasadorqa lako rešsiti, jer je Srbija povukla odluku da ambasador Crne Gore u Srbiji bude “persona non grata”, koja je doneta recipročno kada je ambasador Srbije u Crnoj Gori proglašen kao “persona non grata”.

Istakla je da je to vlada Srbije učinila na izričit zahtev i molbu predsenika Vučića.

“Pitanje ambasadora je otvoreno i Srbija je zaista ršena da skloni sa dnevnog reda, tako da očekujem da će se to uskoro rešiti”, rekla je ona.

Što se tiče zadržavanja određenih državljana Crne Gore na graničnom prelazu, prenijerka je rekla da joj je premijer Abazović skrenuo pažnju na to.

“Pogledaću o čemu se radi i nadam se da će se to rešiti. Ja sam danas prvi put čula za takvu stvar”, poručila je premijerka.


bilten logo

Kako biste nas lakše pratili i bili u toku preuzmite našu aplikaciju za Android ili Iphone.


POSLEDNJE VESTI: