Podeli vest

Predsednica Vlade je rekla da se Nacrt rezolucije, kao i rezolucija koja je nedavno usvojena, “zasnivaju na percepcijama a ne na činjenicama, i da zaobilaze da istaknu ili umanjuju značaj onoga što je zaista urađeno u Srbiji”.

Autor : Bilten.rs , Izvor : Tanjug

brnabič
FOTO TANJUG/ VLADA REPUBLIKE SRBIJE/ SLOBODAN MILJEVIĆ

Predsednica Vlade Srbije Ana Brnabić istakla je danas, u razgovoru s delegacijom Evropskog parlamenta, da se Nacrt rezolucije, kao i nedavno usvojena rezolucija EU ne zasnivaju na činjenicama i umanjuju značaj onoga što je zaista urađeno u Srbiji, ali da, i pored sadržaja tih dokumenata, članstvo Srbije u EU ostaje naš ključni prioritet. Iako su evroposlanici – stalni izvestilac EP za Srbiju Vladimir Bilčik i predstavnik EP u Međustranačkom dijalogu u Srbiji Matjaž Nemec došli u Beograd u okviru saradnje Narodne skupštine Srbije i EP, razgovorom s premijerkom su preovladali nedavni Nacrt rezolucije EP o napretku Srbije za 2022. godinu izvestioca Bilčika, kao i Rezolucija o primeni Zajedničke spoljne i bezbednosne politike EU koju je parlament Unije usvojio 18. januara ove godine, saopštila je Vlada Srbije.

U veoma otvorenom razgovoru, predsednica Vlade je rekla da se Nacrt rezolucije, kao i rezolucija koja je nedavno usvojena, “zasnivaju na percepcijama a ne na činjenicama, i da zaobilaze da istaknu ili umanjuju značaj onoga što je zaista urađeno u Srbiji”.

Među brojnim primerima u Nacrtu rezolucije, ona je navela da se u dokumentu uopšte ne spominje izrada i usvajanje seta pravosudnih zakona čiji je predlog Vlada usvojila.

Takođe, ne ocenjuje se na pravi način činjenica da je Republika Srbija u veoma kratkom roku i u značajnoj meri usaglasila viznu politiku sa EU.

Govoreći o Rezoluciji o primeni Zajedničke spoljne i bezbednosne politike EU, Brnabić je posebno istakla da se u tom dokumentu, potpuno suprotno činjenicama, Beograd a ne Priština osuđuje za niz „eskalatornih poteza“, u godini u kojoj je premijer privremenih institucija u Prištini Srbima na KiM dva puta uskratio osnovno pravo glasa, i u trenutku kada je, na Badnji dan, pucano na srpsku decu na Kosovu i Metohiji.

„Ovi dokumenti, uključujući i predloženu rezoluciju, nemaju veze sa činjenicama“, naglasila je premijerka i ukazala da, upravo zbog toga, utiču na odnos građana Srbije prema evropskim institucijama i na pad podrške članstvu u EU u našoj zemlji.

„Bez obzira na sadržaj dokumenata, međutim, članstvo Srbije u EU ostaje naš ključni prioritet. Kao predsednica Vlade, nastaviću da sprovodim reforme na našem evropskom putu jer verujem da je to u interesu svih građana i boljeg kvaliteta života“, poručila je premijerka u razgovoru.


bilten logo

Kako biste nas lakše pratili i bili u toku preuzmite našu aplikaciju za Android ili Iphone.


POSLEDNJE VESTI:

VUČIĆ: Ponosan na svoju Srbiju!

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić poručio je nakon usvajanja rezolucije o Srebrenici u Generalnoj skupštini Ujedinjenih nacija (UN) da je ponosan…