Podeli vest

Brnabić je ukazala da je najveći potencijal za ulaganje IT sektor, u kojem se, kako je istakla, beleže najveći rast i značajan izvoz.

Autor : Bilten.rs , Izvor : Tanjug

brnabić
Foto: Shutterstock

Predsednica Vlade Srbije Ana Brnabić razgovarala je danas putem video-linka sa predstavnicima Američko-centralno evropske asocijacije (ACEBA) o novim investicijama iz SAD u Srbiju, saopšteno je iz Vlade Srbije.

Sagovornici su premijerki tokom onlajn sastanka postavili niz pitanja o privrednim oblastima pogodnim za ulaganja i uslovima poslovanja, posebno se interesujući o potencijalima koje otvara inicijativa Otvoreni Balkan.

Brnabić je ukazala da je najveći potencijal za ulaganje IT sektor, u kojem se, kako je istakla, beleže najveći rast i značajan izvoz.

Srbija je u potpunosti spremna za četvrtu industrijsku revoluciju, podvukla je premijerka i napomenula da je potrebno fokusirati se na razvoj veštačke inteligencije koja se može primeniti u različitim oblastima – od zdravstva do auto-industrije.

Govoreći o energetici, Brnabić je izrazila očekivanje da će i budućoj vladi na prvom mestu u agendi biti to pitanje, budući da, kako je navela, 70 odsto energenata dolazi od uglja, odnosno iz termoelektrana, dok preostalih 30 odsto čine solarni i vodni resursi.

Moramo da ubrzamo proces tranzicije i da pređemo na zelenu energiju, koja predstavlja budućnost, podvukla je premijerka.

SAD su jedan od najvećih stranih investitora u Srbiji sa ukupnim iznosom investicija od približno četiri milijarde američkih dolara u periodu od 2001. godine.

Kako se navodi, današnji online okrugli sto je uvod za planiranu posetu predstavnika Asocijacije koja se očekuje u drugom delu godine.

ACEBA je vodeća američka poslovna asocijacija fokusirana na saradnju sa zemljama Centralne i Istočne Evrope, na čijem je čelu bivši zamenik pomoćnika sekretara za trgovinu SAD Erik Stjuart.


bilten logo

Kako biste nas lakše pratili i bili u toku preuzmite našu aplikaciju za Android ili Iphone.

RIVELKOM-reklama

POSLEDNJE VESTI: