Podeli vest

Predsednica Vlade Srbije Ana Brnabić najavila je danas da će u utorak biti potpisan sporazum o saradnji iz oblasti energetike, a da će se voditi i razgovori o unapređenju ekonomskih i političkih odnosa.

Autor : Bilten.rs , Izvor : Tanjug

brnabić
FOTO TANJUG/ VLADA REPUBLIKE SRBIJE/ PEĐA VUČKOVIĆ

Kako je istakla, prvog dana posete Londonu vođeni su razgovori o ekonomskim temema.

“Drago mi je da naši sagovornici već znaju dosta o Srbiji. Zainteresovani su za ulaganja u gejming industriju. Znaju dosta i o biotehnologiji”, rekla je Brnabić.

Brnabić je istakla i da su vođeni razgovori o tome koliko se Srbija u proteklim godinama promenila, kako je postala lider u tehnologiji, razvoju e-uprave i menjanju obrazovnog sistema.

“Kada je reč o IT uslugama, povećali smo njihov izvoz za osam puta. Ove godine ćemo imati IT izvoz od četiri milijarde evra. To skreće pažnju na nas kao zemlju sa velikim potencijalom”, navela je Brnabić.

Predsednica Vlade najavila je da od večeras kreću i politički sastanci.

Kako kaže, očekuje da će se razgovarati o ekonomskim i političkim odnosima, kako bi se uspostavila bolja i bliža saradnja i komunikacija, što će, istakla je, biti važno i zbog pitanja Kosova.

Brnabić: Srbija će biti jedna od vodećih nacija na polju tehnologija

Srbija će biti jedna od vodećih nacija na polju tehnologija, a počeli smo od nule pre samo nekoliko godina, poručila je predsednica Vlade Srbije Ana Brnabbić danas u Londonu gde je govorila na panelu “Šta je budućnost digitalizacije”.

Brnabić je u “Public Hall”-u, gde je održan panel, istakla da je za 10 godina izvoz IT usluga uvećan za čak osam puta, kao i da to prepoznaju brojne zemlje koje u Srbiji vide potencijal. Ona je, učesnicima panela, prenela iskustva naše zemlje i kako je počeo proces reforme javne uprave u Srbiji.

“Počeli smo od nule 2016. godine. Moja ideja bila je da transformišemo upravu tako da postane elektronska, e-uprava, da sve usluge koje pružamo građanima i privredi budu elektronske, da građani i privrednici mogu jednom klikom da usluge učine dostupnim u svakom trenutku”, istakla je premijerka Srbije.

Na pitanje kako je Srbija počela sa digitalizacijom, Branbić se osvrnula na proces prelaska sa papirne na elektronsku dokumntaciju, kada je rekla da je pre samo nekoliko godina u Srbiji dokumentacija gotovo 100 odsto bila papirna. “To je bio dugotrajan ali važan proces. Kada pogledam unazad, sve to deluje jednostavno, ali je zapravo mnogo posla urađeno. A ako ga uradite kako treba, država je mnogo efikasnija”, rekla je Brnabić. Prema njenim rečima, glavna prednost Srbije postale su informaciono-komunikacione tehnologije.

“Ako hoćete da menjate državu, morate da napravite dodatnu vrednost, a za nas su to informaciono-komunikacione tehnologije. Digitalizacija države i društva. U osnovnim školama programiranje je obavezan predmet, gradimo naučno-tehnološke parkove”, navela je premijerka i poručila da se stanje drastično promenilo.

Navela je da je 2012. godine izvoz IT sektora iznosio 375 miliona evra, a 10 godina kasnije, 2022. godine, 2,7 milijardi evra. Do kraja ove godine očekuje se da će dostići četiri milijarde evra, istakla je ona. Brnabić se osvrnula i na novine u obrazovnom sistemu. “Naše škole nisu bile povezane na internet.

Ono što radimo sa Evropskom investicionom bankom je da povezujemo sve naše škole, čak i one najmanje sa nekoliko učenika, na brz internet, kako bi naučili programiranje”, rekla je premierjka i istakla da je sa internetom povezano 1.800 škola u kojima deca mogu da uče na inovativni način. Istakla je da zahvaljujući inicijativi “Otvoreni Balkan”, naš region postaje region bez granica, gde je omugućen slobodan protok ljudi, koji mogu da rade, studiraju i uče sto je, kako je rekla premijerka, važno za stabilnost regiona ali i razvoj naše zemlje.

Brnabić: Glavna tema večere u Domu lordova situacija na KiM

Predsednica Vlade Srbije Ana Brnabić izrazila je danas uverenje da će glavna tema večere u Domu lordova biti trenutna situacija na Kosovu i Metohiji.

Brnabić je to rekla Tanjugu, nakon panela “Šta je budućnost digitalizacije?” u Londonu, gde boravi u dvodnevnoj poseti.

“Verujem da će situacija na KiM biti glavna tema večeras na večeri u Domu lordova te je i sam specijalni izlaslanik Velike Britanije za Zapadni Balkan, lord Stjuart Pič izabrao sagovornike iz Doma lordova tako da ćemo imati potpuno otvorenu radnu večeru bez prisustva medija i u tom smislu, moći ćemo da budemo otvoreni i iskreni jedni prema drugima”, izjavila je Brnabić.

Ona je istakla da je predsednik Srbije, Aleksandar Vučić imao dobar razgovor sa lordom Stjuartom Pičom, da je ona pre polaska u London razgovarala i o tom razgovoru kao i o pripremama kako treba da izgleda buduća saradnja Republike Srbije sa Velikom Britanijom i kako Srbija treba da se postavi u trenutnim okolnostima.

“Ovo je situacija ekstremne nestabilnosti, kršenja svih prava Srba na Kosovu i Metohiji, zauzimanja na silu zgrada opština na severu pokrajine i nadam se da ćemo posle radne večere koja je večeras kao i sutrašnjih sastanaka moći da računamo na bolje razumevanje i komunikaciju između Velike Britanije i Srbije”, izjavila je Brnabić.

Ona je dodala da je lord Stjuart Pič čovek sa kojim je lako razgovarati, koji jako dobro poznaje Balkan.

“On je izuzetno otvoren, fer i objektivan čovek te Srbija ne može imati boljeg sagovornika u Velikoj Britaniji, ali opet znamo da ti odnosi iz raznih razloga nisu uvek najlakši mogući”, zaključila je Brnabić.

Brnabić se u Londonu sastala sa predstavnicima investicionih fondova

Predsednica Vlade Srbije Ana Brnabić sastala se danas u Londonu sa predstavnicima alternativnih investicionih fondova.

Reč je o fondovima koji investiraju u startap kompanije širom Evrope.

Brnabićeva je na sastanku izrazila zadovoljstvo da je mogla da čuje da su predstavnici fondova upoznati sa brzim rastom startap ekosistema u Srbii, kao i da su neki već bili u našoj zemlji.

Premijerka Brnabić, koja boravi u dvodnevnoj poseti Londonu, poručila je na sastanku da će Srbija nastaviti sa jačanjem inovativnog preduzetništva i promovisanjem Srbije i uspešnih mladih ljudi.


bilten logo

Kako biste nas lakše pratili i bili u toku preuzmite našu aplikaciju za Android ili Iphone.


POSLEDNJE VESTI:

PANTER U BARSELONI

Američki košarkaš Kevin Panter potpisao je jednogodišnji ugovor sa Barselonom, saopštio je danas katalonski klub.