Podeli vest

Brnabić je izjavila da sada svi vide da Aljbin Kurti ne želi mir i stabilnost.

Autor : Bilten.rs , Izvor : Tanjug

BRNABIC
FOTO TANJUG/ VLADA RS/ SLOBODAN MILJEVIC/ARHIVA

Premijerka Srbije Ana Brnabić izjavila je danas da sada svi vide da premijer privremenih prištinskih institucija Aljbin Kurti ne želi mir i stabilnost.

“Ono što Kurti vidi kao pretnju su naši konstantni pozivi na mir i stabilnost, pozivi na otvoren i iskren dijalog, kao i potpunu implementaciju svakog sporazuma postignutog između Beograda i Prištine. Srbija ima interes za mir i stabilnost”, navela je Brnabić na Tviteru.

Ona je naglasila da Srbija poštuje svaki potpisani sporazum: Briselski sporazum, Vašingtonski sporazum, Rezoluciju 1244 Saveta bezbednosti UN i Povelju UN.

“To su naše vrednosti. Ali, Kurtijeve vrednosti su sledeće: Briselski sporazum – ne postoji, Vašintonski sporazum – ne važi, Rezolucija 1244 – pretnja za Prištinu. Takođe, za njega su ljudska prava i vladavina zakona – zabranjivanje Srbima da glasaju, konfiskovanje njihove imovine i svakodnevna pretnja upotrebom brutalne sile”, istakla je Brnabić. Premijerka je citirala današnji Kurtijev tvit u kojem je naveo da “Priština ne želi konflikt, već dijalog i mir”.

“Međutim, činjenica je da sada svi, čak i njegove najveće pristalice iz EU i SAD, vide za šta se on zaista zalaže i kakve su njegove vrednosti. To nisu ni mir, ni stabilnost”, navela je Brnabić.

Ona ističe da će mir preovladati i da Kurti neće uspeti u svojim namerama.

“Još jednom, uprkos Kurtijevom neodgovornom ponašanju i ratnohušačkoj politici, pozivam na smirenje i strpljenje. Svi protesti treba da budu mirni i demokratski. Moramo da zaštitimo ono što je najvažnije za sve, a to je mir”, poručila je Brnabić. Kurti je nešto ranije naveo da “pošto je pitanje registarskih tablica rešeno i izbori odloženi, kriminalne bande na severu Kosova nemaju više nikakav izgovor za barikade i nasilne napade na kosovsku policiju”.

“Predsednik i premijerka Srbije su takođe zapretili vojnom agresijom, tražeći da će se srpska vojska vrati na našu teritoriju. Ne tražimo konflikt, već dijalog i mir. Ali, želim da budem jasan: republika Kosovo će se braniti, silovito i odlučno”, naveo je Kurti na Tviteru.


bilten logo

Kako biste nas lakše pratili i bili u toku preuzmite našu aplikaciju za Android ili Iphone.


POSLEDNJE VESTI: