Podeli vest

Oni jednostavno traže punu primenu Briselskog sporazuma, potpisanog pre skoro 10 godina (!), 19. aprila 2013. godine, kao Prvog principa koji reguliše normalizaciju odnosa Beograda i Prištine. Ništa više i ništa manje, istakla je Brnabić.

Autor : Bilten.rs , Izvor : Tanjug

brnabić
FOTO TANJUG/ VLADA REPUBLIKE SRBIJE/ SLOBODAN MILJEVIC/ARHIVA

Premijerka Ana Brnabić izjavila je danas da su Srbi na današnjem skupu u severnom delu Kosovske Mitrovice tražili punu primenu Briselskog sporazuma, potpisanog pre skoro 10 godina.

Brnabić je na Tviteru napisala da, u trenutku kada se Srbi okupljaju u Kosovskoj Mitrovici, još jednom sve u međunarodnoj zajednici, ali i sve one koji pokušavaju da podmetnu lažne informacije, brutalne laži i klevete Srbima na Kosovu i Metohiji, predsedniku Vučiću i Vladi u Beogradu, mora da podseti šta traže Srbi na KiM.

“Oni jednostavno traže punu primenu Briselskog sporazuma, potpisanog pre skoro 10 godina (!), 19. aprila 2013. godine, kao Prvog principa koji reguliše normalizaciju odnosa Beograda i Prištine. Ništa više i ništa manje”, istakla je Brnabić.

Ukazala je da Briselski sporazum ima samo 15 članova, od kojih šest predviđa osnivanje Zajednice srpskih opština, i istakla da je to bilo jedino što je Priština trebalo da uradi.

Brnabić je naglasila da su preostali članovi Broselskog sporazuma, iako su zahtevali ogromne ustupke Beograda, u potpunosti sprovedeni, jer želimo da sačuvamo mir i radimo na stabilnosti.

“Šta su Srbi na Kosovu* radili juče? Obustavili su svoje učešće u privremenim institucijama samouprave u Prištini – onima čiji su deo postali u skladu sa Briselskim sporazumom, istim tim Briselskim sporazumom koji Priština ne samo da ignoriše, već otvoreno kaže da za njih ne postoji. Zašto sada? Pa zato što Kurti ne samo da kaže da ne priznaje Briselski sporazum („Možda postoji u Beogradu i Briselu, ali ga nema u Prištini“, bile su njegove reči pre samo tri dana u Berlinu), već je i počeo urušavanje institucija stvorenih Briselskim sporazumom”, ukazala je Brnabić.

Kao primer je navela da član 9. predviđa da za četiri opštine sa većinskim srpskim stanovništvom na severu (Severna Mitrovica, Zvečan, Zubin Potok i Leposavić), postoji regionalni komandant policije i da komandant tog regiona bude Srbin koga imenuje ministarstvo unutrašnjih poslova sa liste koju su dala četiri gradonačelnika u ime Zajednice/Udruženja.

Brnabić je naglasila da Priština ne može da imenuje regionalnog komandira policije za četiri opštine na severu gde su većina Srbi, niti bilo ko u Prištini može da smeni ili otpusti tu osobu.

“Kurti je upravo to i uradio – otpustio je komandira policije i tako brutalno prekršio Briselski sporazum. I ovo je samo poslednja kap u prepunoj čaši neodgovornih izjava i postupaka usmerenih protiv Briselskog sporazuma”, ukazala je premijerka Srbije.

Naglasila je da Srbi traže punu primenu Sporazuma koji su u Briselu potpisali Beograd, Priština i visoki predstavnik EU.

“Svima koji neodgovorno povlače paralele sa Ukrajinom, Donbasom i pričaju druge gluposti, da li zaista mislite da je traženje primene međunarodnih sporazuma uz posredovanje EU previše? Ili je to znak poverenja u EU i vladavinu prava?”, napisala je Brnabić


bilten logo

Kako biste nas lakše pratili i bili u toku preuzmite našu aplikaciju za Android ili Iphone.


www.VRACARRESORT.com

POSLEDNJE VESTI:

POGLEDAJTE JOŠ