Podeli vest

Premijerka Ana Brnabić pozvala je predsednika Odbora za spoljne poslove nemačkog Bundestaga Mihaela Rota i nemačko Ministarstvo spoljnih poslova, povodom njihovih ocena o izveštaju ODIHR o izborima u Srbiji, da zajedno sa drugim nemačkim institucijama primene preporuke koje ODIHR ima za Nemačku.

Autor : Bilten.rs , Izvor : Tanjug

FOTO TANJUG/ RADE PRELIĆ

“Dragi Mihaelu Rotu i Ministarstvo spoljnih poslova Savezne Republike Nemačke, umesto da delite svaku svoju misao o poslovima drugih zemalja, i umesto što dozvoljavate sebi slobodu da delite pokroviteljske savete drugima, zašto ne biste zajedno sa drugim nemačkim institucijama primenili preporuke koje ODIHR ima za vas? Čini se da niste implementirali nijednu od 2017!”, napisala je Brnabić na mreži X, dodajući da tako ne funkcioniše funkcionalna demokratija.

S druge strane, kako je naglasila, Srbija je u proteklih sedam godina u potpunosti, uglavnom ili delimično primenila 54 preporuke.

“Kao rezultat toga, u poslednjem izveštaju ODIHR-a imamo manje preporuka nego u prethodnom. Upravo suprotno, Nemačka sada ima čak dva puta više preporuka nego u prethodnom izveštaju”, navela je Brnabić.

Taj trend, kako je ocenila, prilično je zabrinjavajući.

“Sada je apsolutno ključno da u potpunosti primenite sve preporuke i pozivam Ministarstvo spoljnih poslova Savezne Republike Nemačke da reaguje što je pre moguće, pošto je prošlo više od 10 godina otkako ste poslednji put primenili bilo šta što je ODIHR imao da kaže”, navela je ona.

Brnabić je dodala da je radi lakšeg snalaženja kopirala preporuke iz izveštaja ODIHR-a o Nemačkoj u nastavku, kao i ODIHR-ov podsetnik da nisu uspeli da primene nijednu preporuku.

“Nema potrebe da mi zahvalite. To biste i vi uradili za Srbiju, sigurna sam”, zaključila je Brnabić.

Rot je na mreži X prethodno napisao da izveštaj ODIHR “potvrđuje velike neregularnosti” na izborima u Srbiji, ocenjujući da oni nisu bili ni slobodni ni fer.

Nemački MSP je u objavi na mreži X ocenio da konačan izveštaj ODIHR pokazuje da na nedavnim parlamentarnim izborima nisu postojali jednaki uslovi za sve kandidate i poručio da je ključno u potpunosti sprovesti sve preporuke ODIHR.


bilten logo

Kako biste nas lakše pratili i bili u toku preuzmite našu aplikaciju za Android ili Iphone.


www.VRACARRESORT.com

POSLEDNJE VESTI:

POGLEDAJTE JOŠ