Podeli vest

Predsednica Vlade Srbije Ana Brnabić izrazila je danas zadovoljstvo rezultatima u unapređenju kvaliteta radioterapije i stvaranja uslova za lečenje onkoloških pacijenata u Srbiji

Autor : Bilten.rs , Izvor : Tanjug

brnabić
Foto: Shutterstock

Ona je naglasila da će Vlada Srbije nastaviti velika ulaganja u komplento zdravstvo, u koje je za prethodnih osam godina već uložila milijardu evra.

“Mnogo smo uradili, krenuli smo ne od nule već od minusa, jer je stanje u zdravstvenim ustanovama bilo jednako stanju u poljskim i ratnim bolnicama. Sve je moralo da se promeni, uložili smo više od milijardu evra za osam godina. Kako bi uslovi rada bili bolji, ulagali smo u infrastrukturu, u sve – od primarne zdravstvene zaštite, preko domova zdravlja, opštih bolnica do najmodernijih kliničkih centara”, rekla je ona.

Brnabić je na otvaranju međunarodne konferenije “Unapređenje kvaliteta radioterapije u periodu od 2015 do 2022.” naglasila da je i predsednik Srbije Aleksandar Vučih insistirao da dođe na skup, što govori koliko je ta tema značajna i koliko su učesnici – stručnjaci u radioterapijskom timu značajni i za Vladu Srbije.

“To je garancija da ćemo nastaviti da radimo zajedno i nastaviti velika ulaganja u kompletno zdravstvo, ali i sa još većim ulaganjima u prevenciju i tretiranje malignih bolesti koje su sve prisutnije u Srbiji ali i globalno”, rekla je predsednica Vlade Srbije.

Podsetila je da se ulagalo i u zdravstveno osoblje i da su danas u odnosu na pre 10 godina plate medicinskih sestara i tehničara povećane za 103 odsto, a lekara nešto više od 90 odsto.

Izrazila je uverenje da svi, i zdravstveni radnici i pacijenti, osećaju poboljšanje, ali da ostaje da se uloži još mnogo više, obezbedi da zdravstvo nastavi da napreduje i jača, a da zdravstveni radnici ostanu u Srbiji. “Sramota je da vi koji se bavite ovim poslovima imate takve plate”, rekla je ona i dodala da će vlada nastaviti da radi u tom pravcu.

Prema njenim rečima, za očekvati je da radioterapija i preventiva budu sve važnija tema u Srbiji, jer je to problem sa kojim ćemo se suočavati.

“I mi kao vlada moramo da reagujemo više, da nastavimo da jačamo taj segment zdravstvene zaštite kako bi svim građanima, ma u komjem delu Srbije živeli, omogućili najbolju negu, a vama koji se svaki dan s time borite i pacijentima život značite bilo bolje”, rekla je ona.

Govoreći o rezultatima vlade u oblasti zdravstva, Brnabić je istakla kao jedan od najvećih uspeha otvaranje KC Niš u koji je uloženo oko 53 miliona evra. “To je bilo simbolički važno za novu sliku Srbije koja je uspešna, uporna i završava započeto, kao vetar u leđa da nastavimo da ulažemo”, navela je ona.

Podsetila je da je ulagano i u ljude, koji su najvažniji stub, da ubrzano odobravaju specijalizacije, na čemu je, kako je rekla, ministar Zlatibor Lončar posebno inisistirao.

Radilo se i na dodatnom zapošljavanju, rekla je ona i naglasila da nikada nije postojala zabrana zapošljavanja medicinskog kadra, već administrativnog osoblja, zbog ogromne nesrazmere.

Brnabić je govorila i o rezultatiam ostvarenim tokom pandemije i naglasila da Srbija nastavlja rad na izgradnji onkološke klinike.

“Pokazali smo da možemo i napredujemo dalje”, rekla je ona na skupu na kojem je rečeno da je od 2014. godine između ostalog u cilju povećanja dostupnosti i kvaliteta lečenja malignih bolesti zračnom terapijom u specijalističkim onkološkim centrima nabavljeno 12 linearnih akceleratora sa pratećom opremom, gama i iks nož i druga oprema.


bilten logo

Kako biste nas lakše pratili i bili u toku preuzmite našu aplikaciju za Android ili Iphone.


POSLEDNJE VESTI: