Podeli vest

Srbija se trenutno suočava sa najvećim i najtežim priticima od 1999. godine, posebno nakon izlaganja predsednika Srbije Aleksandra Vučića u Generalnoj skupštini Ujedinjenih nacija, izjavila je večeras premijerka Srbije Ana Brnabić.

Autor : Bilten.rs , Izvor : Tanjug

brnabić
Foto: Shutterstock

Brnabić je u emisiji Hit tvit na TV Pink ocenila da su reakcije na potpisan plan konsultacija ministarstva spoljnih poslova Srbije i Rusije samo izgovor za napade na Srbiju i naglasila da taj plan nema pravnu snagu jer ga nije usvojila Vlada Srbije.

Ona je tako odgovorila na pitanje da prokomentariše najavu da će se Vučić obratiti javnosti u naredna 72 sata, nakon njenog povratka iz Japana, a da će, ako ne bude bilo moguće usaglasiti zajednički stav predsednika i Vlade, Vučić dan ranije izaći sa svojim stavovima.

Brnabić je, na pitanje o čemu se radi i konstataciju da do sada nije bilo očigledno da je teško usaglasiti stavove predsednika i vlade, rekla:

“Radi se o najvećim i najtežim pritiscima na Srbiju do sada, od 1999. godine”.

Podsetila je da su svi koji su “pažljivo slušali predsednika Vučića u njegovim obraćanjima i razgovorima tokom jula i avgusta” znaju da je on nekoliko puta jasno pomenuo da će u drugoj polovini septembra ti pritisci na Srbiju biti neverovatni.

“To se sada i dešava. Posebno nakon njegovog izlaganja u Generalnoj skupštini UN, gde je on imao potpuno iskren, otvoren, izuzetno hrabar govor i gde je bez preteranih emocija, suštu istinu rekao i sasuo u lice svim velikim silama. Ja sam dan nakon toga rekla da mu neće ovo oprostiti. I sve ovo što vidimo danas, a pakleni vikend je bio iza nas, odgovor je na to obraćanje”, poručila je Brnabić.

Na pitanje da li misli na reakcije povodom potpisanog plana konsultacije ministarstava spoljnih poslova Rusije i Srbije, posebno pojedinih zvaničnika EU, Brnabić je rekla da je to samo izgovor za napad na Srbiju.

Ona je naglasila da je taj plan konsultacija tehnička stvar i da je to neobavezujući dokument koji se potpisuje unazad već 26 godina.

“Da ga je iko od ovih što kritikuju i napadaju Srbiju i najavljuju deklaracije protiv naše zemlje pogledao, video bi da za razliku od sličnih planova u ovom se ne spominje bezbednosni aspekt, niti konsultacije oko bilo kakve vojne saradnje. To su u konsultacije sa jednom značajnom državom koja ne priznaje tzv. Republiku Kosovo, što je za nas izuzetno bitno, za naše nacionalne interese”, navela je Brnabić.

Ona je naglasila da taj plan konsultacija nema pravnu snagu jer ga nije usvojila Vlada Srbije.

Dodala je da je nesrazmerno burna reakcija u odnosu na značenje plana konsultacija pokazatelj da je tražen razlog da se reaguje na govor Vučića u Njujorku, jer, kaže, određene velike sile nisu mogle da podnesu istinu koju je izneo predsednik.

Ona je rekla da je imala danas dvosatni sastanak sa Vučićem i da je pokušala da razgovara sa zvaničnicima EU, ali da tu ne postoji nikakav prostor za razgovor.

“Oni nas ne čuju, to su brutalne ucene, pretnje”, rekla je Brnabić.

Brnabić je naglasila da se predsednik neće obraćati jedno vreme, kao što se uobičajeno ne obraća u ovako teškim situacijama, okolnostima već će sačekati neko vreme da razmisli i sagleda situaciju iz svih uglova, da vidi šta je u interesu Srbije i građana.

“Verujem da će se obratiti sa čitavim nizom mera, ne samo u vezi sa ovim, već i sa energetikom, finansijama i KiM”, rekla je Brnabić.

Navela je da zbog pritisaka koje trpi Srbija postoji mnogo političara u SNS i članova u Vladi koji žele da država promeni svoju politiku kako bi pritisci nestali i kako oni ne bi kao članovi vlade snosili odgovornost za moghuće posledice.

“Koliko znam, Vučić će zahtevati i insistirati na tome da Srbija nastavi da vodi samostalnu politiku koliko god to teško bilo i da i čuvamo ekonomsku stabilnost i pokušavamo da pravimo prostor za dalji ekonomski napredak u ovim užasno teškim okolnostima”, poručila je Brnabić.

Ona je naglasila da je jedno od osnovnih načela SNS da Srbija vodi samostalnu spoljnu politiku.

Na pitanje da li je takvo razmimoilaženje jedan od razloga za formiranje samostalnog Srpskog bloka, Brnabić je rekla da nije.

“Prema mom mišljenju, to je ideja predsednika Vučića koja je politički izuzetno zrela, ozbiljna i odgovorna ideja”, rekla je Brnabić.

Ona je ocenila da, pored spoljnih pritisaka, postoji neodgovornost i u srpskom društvu.

“Imate ekstreme i sa leve i sa desne strane, koji samo pokušvaaju da prikupe neki politički poen, ali nije takva situacija da možete na taj način da se igrate politike”, poručila je premijerka.

Ona je dodala da je ideja Srpskog bloka “da se okupimo oko normalne i pristojne Srbije”, da, bez obzira na neke političke razloge, to bude “nadpolitički, superpolitički blok koji će obezbediti da Srbija u ovako teškim okolnostima nastavi da pobeđuje”.


bilten logo

Kako biste nas lakše pratili i bili u toku preuzmite našu aplikaciju za Android ili Iphone.


www.VRACARRESORT.com

POSLEDNJE VESTI: