Podeli vest

Predsednica Vlade Srbije Ana Brnabić ocenila je danas da je dualno obrazovanje pružanje mogućnosti da se napravi najkonkretnija moguća veza između obrazovanja i privrede i da je ovaj način obrazovanja od posebnog značaja za razvoj privrede.

Autor : Bilten.rs , Izvor : Tanjug

brnabić
FOTO TANJUG/ STRAHINJA ACIMOVIC

Premijerka je prilikom otvaranja završne konferencije “Dualno obrazovanje – Fit for tomorrow”, koju je organizovala Nemačko-srpska privredna komora u okviru projekta AHK Road show 2022, istakla da je ovaj vid obrazovanja značajan zbog sticanja praktičnih znanja koja su sve više potrebna velikim kompanijama.

“Nadam se da će postojeće nemačke investicije u Srbiji dodathno nastaviti širenje i ekpanziju ovde,a da će nove u Srbiju nastaviti da dolaze. Ono što me ohrabrujue u tom smislu je anketa koju je uradila Nemačko-srpska privredna komora i po kojoj je 95 odsto nemačkih investitora koji su učestvovali u ovoj anketi reklo da bi ponovo investiralo u Srbiju”, rekla je Brnabić i dodala da je za veliki deo toga zaslužno i dualno obrazovanje.

Ona je dodala da su Vlada Srbije i predsednik Aleksandar Vučić uz sve kritike koje su trpeli verovala u dualno obrazovanje i dodala da će se uprkos svim izazovima, naći način da se obezbede dodatna sredstva za dualno obrazovanje.

Brnabić je podsetila da uspešne zemlje poput Nemačke, Austrije i Švajcarske neguju sistem dualnog obrazovanja i dodala da to nije nikakvo “pravljenje jeftine radne snage”, kako su to, kako je podsetila, neki kritikovali.

“Upravo suprotno. To je mogucnost da napravite konkretnu vezu između obrazovanja i privrede”, rekla je premijerka ističući značaj veze i saradnje obrazovanja i privreda,

Ona je kazala da sada Srbija ima drugu generaciju dece koja je prošla kroz sistem dualnog obrazovanja, naglasivši da je od učenika koji su završili 2020. godine pohađajući školu po tom modelu čak 69 odsto njih se zaposlilo odmah a da je od onih koji su isto obrazovani po klasičnom modelu zaposleno 42 odsto.

“Ovo govori u prilog tome da moramo da širimo dalje dualno obrazovanje. Prosečna plata srednjoškolaca po dualnom modelu je 80.441 dinar, prosečna plata srednjoškolaca po klasičnom modelu je 65.361 dinar. Očigledno je da privreda, realni sektor , ceni znanje i veštine koje su stekli učenici koji su svoje školovanje završili po dualnom sistemu obrazovanja”, kazala je premijerka.

Ona je istakla da je važno da država među privrednicima ima stabilne partnere za podsticanje procesa dualnog obrazovanja i dodala da je u uvođenju ovog procesa Srbiji od velike koristi bila pomoć Nemačke.

“Iisli smo i dalje i 2019. smo usvojili Zakon o dualnom modelu u visokom obrazovanju. To je veoma važno da pokušamo da kroz dualno obrazovanje spojimo naše visokoškolske ustanove i privredu. Ovde postoji prazan hod koji ide na uštrb studenata i naše produktivnosti. Moramo da imamo fakultete koji mnogo bolje komuniciraju sa privredom”, kazala je Brnabić.

Ona je dodala da su od oktobra prošle godine započeli prvi studijski programi i dodala da je do sada akreditovano 32 studijska programa na devet visokoškolskih ustanova.

“U ovom trenutku imamo 150 studenata koji se školuju po dualnom modelu u saradnji sa 75 kompanija”, istakla je ona i dodala da očekuje mnogo više studenata koji će se interesovati za ovaj sistem obrazovanja.


bilten logo

Kako biste nas lakše pratili i bili u toku preuzmite našu aplikaciju za Android ili Iphone.


POSLEDNJE VESTI: