Podeli vest

Ana Brnabić najavila je da će Vlada Srbije uvesti sistem e-Agrar kako bi olakšala prijavu za subvenicije.

Autor : Bilten.rs , Izvor : Tanjug

brnabić
FOTO TANJUG/ VLADA REPUBLIKE SRBIJE/ SLOBODAN MILJEVIĆ

Predsednica Vlade Srbije Ana Brnabić najavila je danas u Požegi da će Vlada Srbije uvesti sistem e-Agrar kako bi olakšala prijavu za subvenicije, ali i kako bi bolje kontrolisala subvencije koje daje.

Ona je, takođe, istakla da subvencije za poljoprovredne proizvođače nikada u istori nisu bile veće i da će Vlada Srbije učiniti sve da pomogne poljoprivrednim proizvođačima, ali da ne može da im garantuje cene.

“Uvešćemo sistem e-Agrar kako olakšali prijavu za subvenicije ali i kako bi bolje iskontrolisali subvencije koje dajemo, zato što budžet za subvencije za poljoprivredne proizvođače za agrar i stočarstvo zaista nikada u istoriji Srbije nije bio veći. Razumem da treba bolje da targetiramo te subvencije i e-Agrar će nam pomoći u tome”, istakla je premijerka tokom posete Požegi.

Ona je rekla i da se tokom 2022. dva puta susrela sa proizvođačima mleka i da će se ponovo uključiti u razgovore sa njima, ako to bude potrebno.

“Rešavali smo probleme, moramo da povećamo stočni fond, ali svakako, kao ni u bilo čemu drugome, mi nikome ne možemo da garantujemo cene, kao što nismo mogli ni malinarima”, poručila je Brnabić. Ona je naglasila da nijedna zemlja na svetu ne može stalno da povećava premiju, i da je zato važno da se dobro targetiraju subvencije, da proizvođačima bude lakše i da im bude smanjen rizik proizvodnje.

“Mi smo i dalje zemlja koja je proizvođač mleka. To nije mnogo zemalja na evropskom kontinentu i tu poziciju treba da čuvamo i branimo, ali ne može država da preuzmemo sav rizik proizvodnje na sebe”, istakla je premijerka. Dodala je da će razgovarati sa ministarkom za poljoprivredu da vide šta još Vlada može da uradi za poljoprovredne proizvođače.

“Svaki put kada je trebalo da pomognemo, mi smo izašli i pomogli, ali ajde da vidimo šta možemo da uradimo sada. Budžet nije rupa bez dna, nije nešto što možete samo da vadite i dajete, a budžet za subvencije zaista nikada nije bio veći nego 2023. i stalno ga povećavamo”, poručila je premijerka.


bilten logo

Kako biste nas lakše pratili i bili u toku preuzmite našu aplikaciju za Android ili Iphone.


RIVELKOM-reklama

POSLEDNJE VESTI:

POGLEDAJTE JOŠ: