Podeli vest

Izlaganje predsednika Srbije Aleksandra Vučića na zasedanju Generalne skupštine Ujedinjenih nacija koje se očekuje sutra biće veoma važno i poruke koje će on uputiti biće vrlo pažljivo praćene u celom svetu, izjavila je danas predsednica Vlade Srbije Ana Brnabić.

Autor : Bilten.rs , Izvor : Tanjug

brnabić
Foto: Shutterstock

“Agenda predsednika Vučića na ovom događaju koji je najvažniji događaj u godini u svetu, je veoma pretrpana. On ima razgovor za razgovorom ali se veoma ozbiljno priprema za sutrašnje izlaganje”, rekla je ona gostujući na TV Hepi.

Istakla je da se na ovom događaju uvek vide spoljnopolitički prioriteti zemlje, ali i šta zemlje imaju da kažu i odnosu na najaktuelnije probleme.

“To je u našem slučaju Kosovo i Metohija ali kao što smo mogli da čujemo i iz izjava Aleksandra Vučića postavlja se i pitanje o uvođenju sankcija Rusiji. To je za sve ostale zemlje tema nad temama, pošto Srbija jedina Evropi nije uvela sankcije Rusiji, pa se uvek postavlja pitanje kada ćemo to uraditi, zašto nismo i kako mislimo da postanemo član Evropske unije a da ne uvedemo sankcije”, navela je premijerka.

Rekla je da su pritisci na Srbiju veliki i podsetila da je i Vučić rekao da ne zna koliko ćemo dugo moći da branimo svoje principe, ali da dajemo sve od sebe da se odbranimo.

“Pritisci su veliki ali uspevamo da vodimo samostalnu spoljnu politiku u skladu sa našim najboljim interesima i međunarodnim principima i da nemamo posledice u smislu nedolaska stranih investitora, jer oni dolaze a naš kreditni rejting je dobar”, rekla je Brnabić. Ocenila je da je zasedanje Generalne skupštine UN veoma važno jer se tu čuju sve poruke koje jedni drugima imaju da upute i SAD i Kina i Evropska unija i Rusija.

“To je forum u okviru koga se za tri ili četiri dana održe sastanci za koje bi bilo uobičajeno potrebno sedam ili osam meseci”, istakla je ona.

Brnabić:SNS ne beži od izbora, još uvek nejasno šta opozicija želi

Premijerka Srbije Ana Brnabić izjavila je danas da SNS ne beži od izbora, ali da još uvek nije jasno da li opozicija želi da budu raspisani ili održani do kraja godine.

Brnabić je za TV Hepi navela da opozicija govori da želi da se izbori održe do kraja godine, ali da su u zahtevu koji su predali u Predsedništvu Srbije zatražili da se raspišu.

“Ne znam da li oni misle da ne postoji nikakvo vreme od raspisivanja do održavanja izbora. Velika je misterija šta je pisac želeo da kaže i šta oni zapravo žele. Zavisi da li čitate ono što su napisali ili slušate ono šta kažu. Svakako ono što kažu i ono što su zahtevali od Vučića u pismu su potpuno različite stvari”, rekla je Brnabić.

Dodala je da ranije opozicija nije bila samo protiv održavanja izbora, već da su, kako je rekla, pretili da će narod izaći na ulice ukoliko se raspišu vanredni parlamentarni izbori.

“Pretili su da će ukoliko budu raspisani izbori blokirati institucije. Sada prete da ukoliko ne bude bilo izbora da će takođe blokirati institucije”, navela je ona. Dodala je da SNS ne beži od izbora i da smatra da je dobro da se održe što pre.

Brnabić:Raspisana nabavka za šest mamografa, dobiće šest mesta u Srbiji

Premijerka Srbije Ana Brnabić izjavila je danas da je raspisana javna nabavka za šest mamografa koje će dobiti zdravstvene ustanove u Leskovcu, Majdanpeku, Požarevcu, Kruševcu, Obrenovcu, kao i opština Vladimirci.

Premijerka je za TV Hepi podsetila da je prošle nedelje na sednici Vlade Srbije formirana radna grupa kako bi se popisalo stanje medicinske opreme u zdravstvenim ustanovama. Istakla je da je raspisana javna nabavka za šest mamografa i da će ga prvo dobiti bolnica u Leskovcu do kraja novembra ili u decembru, a nakon toga i Majdanpek, Požarevac, Obrenovac, Vladimirci i zdravstveni centar Kruševac.

“Nama je ambicija da dramatično redukujemo liste čekanja za to su nam potrebne nove magnetne rezonance, poseban fokus nam je na mamografima i već smo raspisali javnu nabavku za šest mamografa”, rekla je ona.

Dodala je da se trenutno popisuju magnetne rezonance i da će najmanje 17 dobiti domovi zdravlja, opšte bolnice i zdravstveni centri u Srbiji, dodajući da će se digilatizacijom u zdravstvu uvesti red kako bi se liste čekanja dramatičnoo redukovale. Osvrnula se i na pojedine kritike da je nekadašnja Kovid bolnica u Batajnici zapuštena i zarasla u korov, navodeći da je u toku proces prebacivanja imovine sa Vojske Srbije na Republičku direkciju za imovinu kako bi Ministarstvo zdravlja nesmetano koristilo bolnicu u neke druge zdravstvene svrhe.

“Radi se o danima dok to završimo i deo će biti palijativa, a deo će se koritsiti u druge svrhe, ali u najkraćem roku ćemo početi da koristimo tu bolnicu za dodatnu zdravstvenu zaštitu”, rekla je ona.


bilten logo

Kako biste nas lakše pratili i bili u toku preuzmite našu aplikaciju za Android ili Iphone.


POSLEDNJE VESTI: