Podeli vest

Let Er Srbije za Kinu od Beograda do Kine dodatno će ojačati privredne veze dve zemljerekla je danas premijerka.

Autor : Bilten.rs , Izvor : Tanjug

let
FOTO TANJUG/ MILOŠ MILIVOJEVIĆ

Prvi let Er Srbije za Kinu od Beograda do Kine dodatno će ojačati privredne veze dve zemlje, dovesti nove investitore, kada se normalizuje situacija sa kovidom privući veliki broj turista u našu zemlju, ali i unaprediti međuljudske odnose dva naroda, rekla je danas premijerka Srbije Ana Brnavić povodom prvog leta od Beograda za kineski grad Tjenđin.

Širokotrupni avion Er Srbije za Tjenđin, koji nosi naziv po naučniku ”Nikoli Tesli”, će poleteti danas u 14.10 časova, a na beogradskom aerodromu tim povodom organizovana je konferencija.

Prvi avion koji će leteti za Kinu posle 2022. godine pozdravili su pored premijerke Srbije Ana Brnabić i ambasadorka Kine u Srbiji Čen Bo i generalni direktor Er Srbije Jirži Marek. Na konferenciji prisustvali su i ministar građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture Goran Vesić, direktorka Turističke organizacije Srbije Marija Labović, direktor Turističke organizacije Beograda Miodrag Popović i drugi gosti. Premijerka je istakla da će ovim letom Beograd biti povezan, ne samo sa Tjenđinom, već i sa Pekingom, jer je ovaj, kako je objasnila, lučki grad u severnom delu Kine udaljen pola sata brzim vozom od kineske prestonice.

Navela je da je Tjendjin 20. najveći grad na svetu u kome zzivi 13,5 miliona ljudi i predstavlja jedano od najvažnijih ekonomski, administrativnih, kulturnih i privrednih čvorišta Kine. Dodala je da je grad u 2021. godini dostigao BDP od 224 milijarde dolara. Ocenila je da će bolja saobraćajna povezanost dve zemlje unaprediti ekonomsku i privrednu saradnju Srbije i Kine, ali i dodatno povezati dve zemlje na nivou kulture, s obzirom na to da su u glavnim gradovima otvorena nacionalna predstavništva kulture oba naroda.

“Ovaj let je pokazatelj da su dobre stvari pred nama”, rekla je Brnabić.

Govoreći o turističkoj saradnji Srbije i Kine, premijerka je rekla da je 2019. godine najveći broj dolazaka turista u Srbiju bio upravo iz Kine – 145.000 sa ostvarenih 268.500 noćenja.

Tome su, kazala je, doprineli letovi kineske nacionalne avio kompanije, ali i to što je Srbija prva zemlja u jugoistočnoj evropi koja je potpisala sa Kinom sporazum o ukidanju viza. Kada je u pitanju privredna razmena Srbije i Kine, Brnabić je navela da su dve zemlje 2001. godine premašile robnu razmenu od pet milijardu dolara.

”Tokom poslednjih 10 godina izvoz Srbije u Kinu je povećan čak 152 puta”, rekla je Brnabić.

Istakla je da je apsolutni prioritet Srbije koji se tiče unapredjenja saradnje sa Kinom, potpisivanje Sporazuma o slobodnoj trgovini.

”Onoga dana kada budemo potpisali taj sporazum sa Kinom nebo je granica. Plasman naših proizvoda na moćno tržište Kine je nešto što će nama otvoriti takva vrata i mogućnosti da će naša ekonomija to osetiti u istom trenutku”, kazala je Brnabić.

Usled trenutnih ograničenja zbog kovida-19, letovi između dva grada obavljaće se jednom nedeljno i to od Beograda do Tjenđina petkom, dok će se povratni letovi od najveće luke u severnom delu Kine do srpske prestonice obavljati nedeljom, saopštila je ranije Er Srbija.

Letovi između Beograda i Tjenđina obavljaće se avionima “erbas A330” iz dugolinijske flote Er Srbije, a prosečno trajanje leta je 10 časova od Beograda do Tjenđina i 12 časova od Tjenđina do Beograda.

Avio-karte za putovanja između Beograda i Tjenđina već su u prodaji i mogu se kupiti po ceni počev od 649 evra po smeru, odnosno počev od 1.086 evra za povratnu kartu u ekonomskoj klasi, sa uključenim svim pripadajućim taksama.


bilten logo

Kako biste nas lakše pratili i bili u toku preuzmite našu aplikaciju za Android ili Iphone.


POSLEDNJE VESTI: