Podeli vest

Premijerka Srbije Ana Brnabić prisustvovala je danas neformalnom sastanku lidera Zapadnog Balkana u Tirani, nakon kojeg je rekla da su razgovarali o inicijativama koje postoje u okviru Otvorenog Balkana kao i o Samitu u okviru Berlinskog procesa čiji će domaćin ove godine biti Albanija.

Autor : Bilten.rs , Izvor : Tanjug

brnabić
Foto: Shutterstock

“Upravo završavam svoju posetu Tirani na poziv premijera Edija Rame. Da zaključim, imali smo dve teme jedna je svakako Otvoreni Balkan (OB) ali i Samit Berlinskog procesa čiji će domaćin biti Albanija u oktobru ove godine i u ovom trenutku Albanija je potpuno fokusirana na taj Samit i na to šta dodatno možemo da uradimo nakon poslednjeg Samita koji je bio u Berlinu. Takođe smo razgovarali o inicijativama koje imamo u okviru OB koje su prilično komplemetnartne sa samitom Berlinskog procesa”, rekla je premijerka.

Ona je naglasila da Otvoreni Balkan nastavlja da postoji, da nastavlja sa zajedničkim inicijativama, i naglasila da je pre samo tri dana otvorena zajednička izložba OB u Srpskom kulturnom centru u Parizu.

“Nastavljamo sa tim inicijativama, ali u ovom trenutku kao što možemo i da razumemo, kao domaćin Berlinskog procesa Albanija je svakako fokusirana na taj Samit u oktobru”, rekla je Brnabić novinarima.

Tokom radnog ručka kojem su prisustvovali i premijer Crne Gore Dritan Abazović i premijer Severne Makedonije Dimitar Kovačevski, kao i evropski komesar Oliver Varhelji, rekla je premijerka, razgovarali su o razvojnom planu za Zapadni Balkan koji je najavlila predsednica Evropske komisije Ursula von der Lajen na Globseks samitu u maju ove godine kao i o prvim nacrtima i projektima koje i Srbija kao zemlja zapadnog Balkana treba da priprema.

“Ja se nadam da je to nešto što će zaživeti do kraja ove godine, tako da već od sledeće, 2024. godine pokušamo da od strane partnera iz EU privučemo nešto više sredstava za ekonomski rast i razvoj Srbije. Da to nekako bude novi pokretački mehanizam za evrointegracije i približavanje zapadnog Balkana i EU”, rekla je premijerka.


bilten logo

Kako biste nas lakše pratili i bili u toku preuzmite našu aplikaciju za Android ili Iphone.


POSLEDNJE VESTI: