Podeli vest

Predsednica Vlade Srbije Ana Brnabić izjavila je na sednici Skupstine Srbije posvećenoj bezbednosnim merama posle dve tragedije koje su se dogodile pre dve nedelje da je parlament jedini forum u kome ozbiljni i odgovorni političari treba da raspravljaju o merama koje društvo preduzima i ukazala da ovo nije vreme za političke podele.

Autor : Bilten.rs , Izvor : Tanjug

brnabić
FOTO TANJUG/ STRAHINJA AĆIMOVIĆ

“Kao neko ko duboko veruje u demokratske vrednosti, verujem da je Narodna skupština pravo mesto za razgovor o svim temama, a ne performanse, a posebno o temama koje su ovako teške i ovoliko važne za naše društvo i za naše građane”, rekla je Brnabić.

Ona je dodala da će odgovarati na pitanja poslanika i raspravljati koliko god treba o bezbednosnoj situaciji pre i posle tragedija, o merama koje su preduzete, očekivanjima od njih i dokle se stigli sa njihovom implementacijom.

“Saslušaću sa pažnjom i uvažavanjem svaki dodatni predlog mera kako bi deca (iznad svega i svih), ali i svi građani Srbije bili bezbedniji, osećali se bezbednije i kako bi svi zajedno, a ne podeljeno po političkim i svakim drugim linijama, kao što su to radile mnoge druge zemlje nakon sličnih tragedija, bez politizacije (ako je to ikako moguće) radili na predlozima kako da, kao društvo, nastavimo dalje”, rekla je premijerka.

Ona je ocenila da ovo nije vreme za političke podele.

“Volela bih da ih nije bilo, iako nažalost i danas, sada, vidim da neki žele da koriste ovo na najgrublji i najbanalniji način za podele. Mislim da je Skupština jedini forum u kome ozbiljni i odgovorni političari treba da raspravljaju o merama koje kao društvo preduzimamo”, rekla je Brnabić.

Ona je poslanicima iznela pregled bezbednosnih mera koje su postojale pre, a koje su uvedene posle tragedija.

Premijerka je na počeku izlaganja još jednom izjavila saučešće porodicama nastradalih.

Predato 26.339 komada oružja, opozicija se odlučila za performans

Brnabić je rekla danas u Skupštini da su od 8. do 17.maja u akciji razoružavanja Srbije, građani predali 26.339 komada oružja, uključujući i minsko-ekspolzivna sredstva.

Tokom obraćanja premijerke deo opozicije je držao transparente, odnosno fotografiju koju je premijerka Ana Brnabić objavila na Instagramu kao odgovor opoziciji na fotomontažu sa protesta.

Deo opozicije je i dobacivao, pa ih je predsednik Skupštine Srbije Vladimir Orlić zamolio “da ne psuju i da saslušaju izveštaj koji su tražili” i poručio da neće da izriče mere.

Nisam došla da slušam psovke i performanse, nego predloge

Premijerka je istakla danas u Skupštini Srbije da tragedije koje su zadesile zemlju prevazilaze politiku, da je to tema za čitavo društvo koja ne treba da se politizuje, jer je to neodgovorno i ne vodi ka rešenju.

“Određeni deo opozicije ovo je iskoristio za politizaciju, a oni su tražili sednicu. Nisam došla da slušam psovke i performanse nego predloge”, rekla je Brnabić na sednici posvećenoj bezbednosnoj situaciji posle tragičnih ubistava.

Ona je primetila da su se takva ubistva dešavala i u drugim zemljama sveta, kao što su Nemačka i Norveška, ali da tamo nikome nije palo na pamet da zbog tog optuži vlast. “To nije normalno, ni ljudski, ni pristojno, to se nigde nije dogodilo”, rekla je Brnabić i podsetila da se to nije dešavalo ni u Srbiji posle nekih ranijih masovnih ubistava, kao što su bila u Leskovcu ili Maloj Ivanči. “Niko tada nije govorio i upirao prstom u bilo koga. Niko nikada nigde u svetu. To je neljudski”, ukazala je Brnabić i upitala kako može neko da koristi ubistva za političke proteste, kakva je poruka našem društvu da se optužuje jedan čovek i jedna stranka. 

Razoružaćemo Srbiju, oduzeti 90 odsto dozvola za oružje

Predsednica Vlade je izjavila danas da će aktuelna vlast razoružati Srbiju i da će biti oduzeto 90 odsto dozvola za oružje, čime ćemo se svi, kako je ocenila, osećati sigurnije.

Na sednici Skupštine Srbije posvećonoj bezbednosnoj situaciji u zemlji, Brnabićeva je poručila predstavnicima opozicije da je Srbija najveći broj dozvola za oružje dostigla 2008. godine, kada su na vlasti bili, kako je rekla, oni koji se danas bore protiv nasilja.

Kako je navela, tada je bilo 1.172.468 dozvola, dok je 2013. taj broj smanjen na ispod 800.000. Prema njenim rečima, danas imamo 771.701 dozvolu, a na kraju prvog kvartala došlo je do smanjenja na 761.415 dozvola. “Dakle, radili smo svoj posao ozbiljno i odgovorno. Kada pogledate šta je nekada bilo i šta smo uradili, nije sistem ovde zakazao. Ali da, sada ćemo razoružati Srbiju, oduzećemo 90 odsto oružja i svakako ćemo svi biti bezbedniji”, poručila je premijerka.


bilten logo

Kako biste nas lakše pratili i bili u toku preuzmite našu aplikaciju za Android ili Iphone.


POSLEDNJE VESTI: