Podeli vest

Predsednica Vlade Srbije Ana Brnabić večeras je na predstavljanu Pupin incijative, čiji je cilj da otvori novo poglavlje u odnosima Srbije i SAD, ocenila da ne govorimo dovoljno o Mihajlu Pupinu, o tome šta je uradio, o njegovoj vrsti patriotizma kao inspiraciji za sve, i naglasila da će u tom cilju već sutra proveriti sa Ministarstvom prosvete da li je to obavezna lektira u Srbiji.

Autor : Bilten.rs , Izvor : Tanjug

FOTO TANJUG/VLADIMIR ŠPORČIĆ

“Kada bi uradili jednu sitnicu, kada bi svako u Srbiji pročitao autobiografiju ‘Sa pašnjaka do naučenjaka’ kao društvo bi se promenili”, navela je Brnabić.

“Stura ću proveriti sa Ministarstvom prosvete da li je to obavezna lektira ako nije da je uvrstimo kao obaveznu”, navela je Brnabić i naglasila da je to inspirativna knjiga iz koje mlade generacije mogu mnogo da nauče.
Pupinova knjiga, objavljena pre tačno 100 godina, a za koju je dobio Pulicerovu nagradu, je za nju, kako je rekla, bila inspirativna.

“Sa zadovoljstvom sam je čitala i mislim da naše mlađe generacije iz toga mogu da nauče mnogo o inspiraciji, želji za promenama, hrabrosti, da se u to vreme ode u potpuno nepoznati svet, bez novca, da se krene od nule i da se svaki dan gradi život i karijera i da se postane jedan od najvećih naučnika u istoriji čovečanstva. Čovek koji svoje veze i pirjateljstva koristi da unapredi odnose sa svojom zemjom koju nikada u srcu nije napustio…”, rekla je Brnabić na skupu kojem je prisustvovao i ambasador SAD Kristofer Hil.

Pupin incijativa, prva srpska privatno finasirana neprofitna organizacija, sa sedištem u Beogradu i Vašingtonu, koja će se sveobuhvatno baviti srpsko-američkim odnosima kroz kreiranje predloga politika, rešenja i strategija, predstavljena je večeras u prisustvu predsedice Ane Brnabić i Kristofera Hila.

Na svečanosti upriličenoj na dan rođenja jednog od najvećih srpskih naučnika Mihajla Pupina, govoreći o Inicijativi, čiji će članovi, kako je najavljeno, radititi na međunarodnom jačanju pozicije Srbije, predlaganju strategija razvoja Srbije, razmeni znanja i isustva između SAD i Srbije, Brnabić je nalgasila da ona dolazi kao dašak svežeg vazduha, posebno u ova kompleksna vremena, ne samo u Evropi već i svetu.


bilten logo

Kako biste nas lakše pratili i bili u toku preuzmite našu aplikaciju za Android ili Iphone.


POSLEDNJE VESTI:

No post found!