Podeli vest

Broj 13 je planetarono osuđen za “najbaksuzniji” broj na svetu, međutim ne slažu se svi sa tim. Kineze, na primener, muči broj 4, a evo i zašto…

Autor : Bilten.rs , Izvor : Bilten.rs

RULET BROJEVI
Foto: Pixabay

Na pitanje koji je najbaksuzniji broj na svetu većina Evropljana odgovoriće vam “13”, ali se Kinezi, Japanci i Indijci sa tim neće složiti.

Broj 4 u Kini se smatra najnesretnijim brojem

U Kini se broj 4 smatra nesrećnim jer je izgovor reči sličan kineskoj reči za smrt.

Zbog toga mnoge zgrade u Kini preskaču četvrti sprat, neki će čak izbegavati kupovinu kuće ako je broj 4 na ulici. U Kini nema ni bolničkih soba sa brojem 4, a smatra se da su čak i kandidaturu za Olimpijske igre 2004. preskočili zbog straha od broja 4

Nesrećni broj 4 u Kini na kraju je doveo do toga da je ta zemlja zabranila i izdavanje registarskih tablica koje sadrže ovaj magični broj.

Indijci beže od broja 8

U Indiji se broj 8 smatra nesrećnim jer se kaže da je povezan sa tri zvezde Saturna.

Poznato kao „Sani“ na hindskom, kaže se da je to odnos koji prekida mir, jer su se mnoge katastrofe dogodile 8. ili na datume koji se odnose na broj 8.

Japanci se boje broja 4, ali i broja 9

Japanski brojevi su posebna kombinacija brojeva, koja se sastoji od kineskog i japanskog sistema brojanja. Iz sličnih razloga kao i Kinezi i asocijacije na smrt pri izgovoru i Japanci se boje broja 4.

Mnoge kompanije izbegavaju da u potpunosti koriste broj 4, kao što je japanski proizvođač fotoaparata Fuji koji preskače seriju 4 i skače sa 3 na 5.

Drugi nesrećni broj kod Japanaca je 9, jer u izgovoru podseća na reč “muka” ili “patnja”. S tim u vezi, broj 49 je još više neomiljen u ovoj zemlji, jer se povezuje ne samo sa smrću, već i sa umiranjem u mukama.


bilten logo

Kako biste nas lakše pratili i bili u toku preuzmite našu aplikaciju za Android ili Iphone.


POSLEDNJE VESTI: