Podeli vest

Brojke za prvih šest meseci ove godine nagoveštavaju da će 2022. godina biti “još teža kada je u pitanju demografska slika Srbije”

Autor : Bilten.rs , Izvor : Tanjug

Foto: Pixabay

Srbija je suočena sa izuzetno teškom demografskom slikom i činjenicom da je broj stanovnika pao na ispod sedam miliona, saopštilo je danas Ministarstvo za brigu o porodici i demografiju povodom Svetskog dana stanovništva.

“Sve je veći broj umrlih stanovnika u odnosu na rođene, a samo u toku prošle godine naša zemlja izgubila je više od 74.000 stanovnika, što je grad veličine Zrenjanina”, navodi Ministarstvo, koje apeluje da svi razmislimo o mogućnostima da demografsku situaciju promenimo na bolje.

Brojke za prvih šest meseci ove godine nagoveštavaju da će 2022. godina biti “još teža kada je u pitanju demografska slika Srbije”.

Uzroci takve statistike, kako je saopšteno, u najvećoj meri se podudaraju sa onima koje se mogu naći u najbogatijim zemljama Evrope, od kojih nijedna nema stopu rodnosti 2,1 – što je ocenjeno kao nivo proste reprodukcije.

Ministarstvo poručuje da takvi podaci ne smeju da nas obeshrabre i demorališu u nastojanjima zaustavljanja loših demografskih trendova.

“Uz mere koje je Vlada Srbije donela i primenjuje kako bi ohrabrila i pomogla bračne parove, majke i očeve koji žele decu, neophodno je da učinimo dodatne napore, pronađemo nove ideje i osmislimo nacionalnu strategiju čija bi realizacija promenila sadašnju demografsku sliku, najveći problem s kojim se država suočava”, kaže se u saopštenju.


bilten logo

Kako biste nas lakše pratili i bili u toku preuzmite našu aplikaciju za Android ili Iphone.


RIVELKOM-reklama

POSLEDNJE VESTI: